ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vehiculele electrice din R. Moldova vor fi dotate cu plăci de înmatriculare speciale

11:49 | 09.02.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Agenția Servicii Publice (ASP) a anunţat astăzi că urmează să individualizeze vehiculele electrice cu plăci de înmatriculare speciale, care au un fond de culoare albă și simboluri (litere și cifre) de culoare verde, transmite MOLDPRES.

Potrivit instituţiei, prin introducerea plăcilor de înmatriculare speciale pentru vehiculele electrice, Republica Moldova se va alătura altor țări, unde măsura este deja aplicată de mai mulți ani, cum ar fi Norvegia, China, Marea Britanie, Canada etc.

În anul 2021, în Registrul de stat al transporturilor al Agenției Servicii Publice erau înregistrate 1132 de vehicule electrice și 26265 vehicule hibrid. În anul 2022, parcul de vehicule electrice, înmatriculate la ASP, este constituit deja din 1973 vehicule electrice și 31643 vehicule hibrid, conform sursei citate.

De asemenea, Guvernul Republicii Moldova a inițiat o serie de modificări legislative cu privire la eficiența energetică. Unul dintre obiectivele enunțate este popularizarea e-mobilității și încurajarea celorlalți participanți la trafic să opteze pentru astfel de mijloace de transport, care au o emisie scăzută.

Piața globală a vehiculelor electrice cunoaște o creștere exponențială în ultimul deceniu. Potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie, în anul 2011, în întreaga lume au fost vândute circa 55 mii de vehicule electrice. Cu zece ani mai târziu, în 2021, cifra a crescut la circa 7 milioane de vehicule. Trendul este valabil și în ţara noastră.

Foto: ASP

img23001050

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!