ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia de expertiză a prezentat posibile cauze ale opririi blocului nr. 3 al Termoelectrica

14:58 | 09.02.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Comisia de expertiză a prezentat astăzi posibilele cauze ale opririi de avarie a blocului energetic nr. 3 al Termoelectrica, care nu mai funcționează din luna noiembrie a anului trecut, transmite MOLDPRES.

Secretarul de stat în domeniul energeticii al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, a declarat la o conferință de presă că ipoteza de bază formulată de comisia de expertiză relevă că „scurgerile în interiorul generatorului ar fi avut loc din cauza formării microfisurilor la punctul de sudare, ca urmare a coroziunii metalului la cordoanele de sudură și corpul generatorului”.

„Toate blocurile energetice de la Termoelectrica au avut incidente de-a lungul timpului, având fiecare peste 300 de opriri de avarii. Durata de exploatare a generatoarelor, stabilită de către producător, este de 25 de ani. Generatoarele au fost puse în funcție în perioada 1976 – 1980. Degrabă ne apropiem de a doua durată de viață a lor. Generatorul electric nr. 3 și-a depășit durata normată de viață cu 17 ani”, a declarat Constantin Borosan.

Reprezentanții Termoelectrica au declarat că lucrările de reparație necesare au fost executate în mare parte, fiind utilizate în acest sens 1,6 mln de lei. În prezent, întreprinderea este la etapa obținerii coordonării proiectului.

Expertul energetic Sergiu Tofilat a declarat că pentru construcția unei noi centrale electrice de termoficare este nevoie de cel puțin 4-5 ani, iar între timp trebuie reparat utilajul vechi de care dispunem.

În luna noiembrie, a avut loc oprirea avariată a blocului energetic nr. 3 de la Termoelectrica, ca urmare a acționării protecțiilor caracteristice unui scurt circuit intern a generatorului. Totodată, la 4 februarie curent, Termoelectrica a anunțat că Blocul energetic nr. 1 a fost stopat pentru o perioadă de zece zile „pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță”. 

Foto: termoelectrica.md

img23001060

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!