ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Profesorul universitar și muzicologul Ion Gagim a lansat o carte la Biblioteca Națională

17:00 | 10.02.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 feb. /MOLDPRES/. O carte intitulată ”Educația: paradigma iubirii sau arta de a trăi”, semnată de Ion Gagim, profesor universitar, doctor habilitat, Maestru în Artă, a fost lansată astăzi la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.  

Solicitat de agenție, Ion Gagim a menționat că volumul are 124 de pagini și este destinat tuturor categoriilor de cititori, indiferent de vârstă. În noua sa carte expune un șir de reflecții de ordin esențial asupra fenomenului educației, reflecții pe alocuri provocatoare, dar formulate intenționat în acest mod pentru a ne trezi sau, cel puțin, pentru a ne pune întrebări de ordin fundamental, stringente pentru condiția de azi a ființei umane. ”Până nu vom realiza educația în expresia ei supremă, așezând-o în capul mesei ca Regină a vieții noastre, nu vom avea viață umană pe acest frumos pământ”, susține Ion Gagim.

Prezent la eveniment, compozitorul Gheorghe Mustea a afirmat că Ion Gagim este unicul filozof în muzică de la noi. ”Este cunoscut în lume, susține prelegeri în țară și peste hotare. ”La Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți predă 16 obiecte. Este un om dotat și un adevărat om de cultură, care are trei mari iubiri:  muzica, filozofia și educația”, a remarcat Gheorghe Mustea.

La rândul său, Tatiana Șova, decanul Facultății Științe ale Educației, Psihologie și Arte a Universității de Stat ”Alecu Russo” din Bălți a afirmat că lucrarea lui Ion Gagim este o culegere de gânduri foarte bune, filozofice, psihologice, educaționale care ne îndeamnă să fim mai buni, mai toleranți, mai omenoși, pentru că peste tot ideea de bază vine dinspre om spre om, a forma omul, a educa omul și de a lucra, de a exista alături de om.

Ion Gagim s-a născut la 31 mai 1954 în satul Onișcani, raionul Călărași. După absolvirea Școlii Pedagogice din Călărași este admis la Institutul Pedagogic de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Timp de 30 de ani s-a aflat în funcție de manager la universitatea bălțeană: șef de catedră, decan, prorector, rector. În 1987 susține teza de doctor în pedagogie, iar în 2004, cea de doctor habilitat. Este autor a circa 40 de cărți (de la monografii - la manuale școlare) și a peste 170 de studii și articole științifice în domeniul filosofiei educației, pedagogiei, filosofiei și psihologiei muzicii, muzicologiei. Ion Gagim a fost distins cu titlul onorific „Maestru în Artă” și cu „Ordinul de Onoare”.

img23001104

img23001104

img23001104

img23001104

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!