ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artiști din opt țări vor participa la Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”

15:09 | 23.02.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. Artiști din Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, Spania, SUA, România și R. Moldova vor participa la cea de-a 57-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”, care se va desfăşura în perioada 1-10 martie la Chișinău și în întreaga  țară, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a menționat că aceasta este prima ediție a festivalului după pandemie. Potrivit oficialului, la festival vor fi prezentate 42 de spectacole muzicale, organizate de instituțiile concertistice din subordinea ministerului, dintre care 17 spectacole la Chișinău și 25 de concerte în teritoriu: Nisporeni, Ungheni, Comrat, Chetlova, Orhei, Soroca, Hrușevo, Criuleni, Bălți, Cimișlia, Călărași și Strășeni.

La rândul său, directorul Organizației Concertistice și de Impresariat ”Moldova Concert”, Andrei Locoman, a spus că Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor” va fi deschis, pe 1 martie, la ora 18.00, în incinta Palatului Național ”Nicolae Sulac”, cu un concert cu genericul ”Pastel”, iar pe 2 martie, la 18.00, aici va avea loc spectacolul ”Lăutarii tradițional”, pe 3 martie, la 18.00 – concertul ”Lăutarii altfel” și pe 4 martie, la 18.00 – concertul ”Lăutarii lui Botgros” și „Lupii lui Caleancea”. Toate cele trei concerte vor fi susținute de Orchestra de muzică populare ”Lăutarii” și sunt prilejuite de cea de-a 70-a aniversare a maestrului Nicolae Botgros.

Pe 5 martie, la ora 18.00, la Palatul Național va avea loc spectacolul coregrafic ”Reaprinde iubirea”, prezentat de Baletul Național ”Joc”. Pe 8 martie, la 18.00, Palatul Național va găzdui concertul cu genericul ”RockMărțișor”, susținut de formația ”Zdob și Zdub” și pe 8 martie, la 18.00 -  un recital cu genericul ”Acasă” al interpretei Irina Rimes.

Pe 10 martie, la Palatul Național ”Nicolae Sulac” va avea loc spectacolul de închidere al Festivalului cu genericul ”Hora Mare”, susținut  de Orchestra de muzică populară ”Mugurel” și Ansamblul de cântece și dansuri populare ”Fluieraș”. Programul integral al evenimentelor este postat pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii, precum și pe rețelele sociale ale instituțiilor concertistice.

Bugetul festivalului din acest an constituie peste 2,5 milioane de lei.

Prima ediție a Festivalului Internaţional de Muzică “Mărţişor” a avut loc în anul 1966 la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, ctitor al căruia a fost regretatul Alexandru Fedco, fost director al Filarmonicii. Festivalul vine să bucure publicul autohton cu prezența unor nume notorii nu doar din Republica Moldova, dar și din întreaga lume, transformând Chișinăul într-un adevărat centru cultural.

img23001493

img23001493

img23001493

img23001493

img23001493

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!