ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Blocul nr. 3 al Termoelectrica a fost pus în funcțiune

19:44 | 07.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. Blocul energetic nr.3 de la Termoelectrica a fost pus în funcțiune, după o perioadă de patru luni în care acesta a fost oprit. Anunțul a fost făcut astăzi de către întreprindere, transmite MOLDPRES.

În perioada de staționare a Blocului energetic au fost efectuate mai multe lucrări, inclusiv reparația capitală repetată, retrasarea sistemului de răcire a generatorului electric, coordonarea proiectului, lucrări de supraveghere și diagnosticare a generatorului.

„Regimul termic și hidraulic al sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, atât în perioada de staționare a blocului energetic, cât și în prezent este asigurat în corespundere cu parametrii prestabiliți”, este specificat într-un comunicat de presă al Termoelectrica.

Oprirea avariată a Blocului energetic nr. 3 a avut loc la 11 noiembrie 2022, ca urmare a acționării protecțiilor caracteristice unui scurt circuit intern a generatorului. În acest caz a fost creată o comisie externă de expertiză care a stabilit că generatorul electric nr.3 și-a depășit durata normată de viață cu 17 ani. Apariția scurgerilor în vecinătatea cordoanelor de sudură dintre conductele de răcire și corpul generatorului a fost cauzată de coroziunea și oboseala metalului din care este confecționat corpul generatorului și cordoanele de sudură, la care s-au suprapus și alți factori precum vibrația cauzată de specificul punerii în funcțiune a turbogeneratorului. 

În prezent, funcționează toate cele trei blocuri energetice de la Termoelectrica.

img23001860

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!