ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dirijorul și profesorul Serghei Ciuhrii s-a stins din viață

20:54 | 07.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. Cunoscutul dirijor, compozitor și profesor Serghei Ciuhrii, Artist al Poporului,  s-a stins astăzi din viață la vârsta de 84 de ani, informează MOLDPRES.

Tragica veste a fost anunțată de către fina sa, cântăreața Nătălița Munteanu, pe rețelele sociale.

S-a născut la 2 august 1938 în satul Moara de Piatră, judeţul Bălţi, în prezent raionul Drochia. A studiat la Şcoala medie de muzică  „Ştefan Neaga” (1958-1963) cu Ana Moldovean şi Tamara Miţu (dirijat cor) şi la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” (1979-1984) din Chişinău cu Anatoli D. Stolearov (dirijat orchestră).

A fost conducător al Orchestrei de estradă a Casei Tineretului din Chişinău (1963-1964), chitarist  în orchestra de estradă a Filarmonicii din Sahalinsk, Rusia (1964-1965), metodist la Casa de Creaţie populară din Chişinău (1965-1982), membru al Colegiul de repertoriu al Ministerului Culturii din Republica Moldova (1986-1988), dirijor al Orchestrei de muzică populară „Mărţişor” a Casei Tineretului (din 1970), lector din 1988, conferenţiar din 1993 la Conservatorul „G. Musicescu” din Chişinău, director artistic şi dirijor al Orchestrei de muzică populară „Fluieraş”, Chişinău (1995-2013).

Serghei Ciuhrii a editat culegerile ”Plopule, copac frumos” – aranjamente și creații originale pentru cor, ”Pe strune de vioară” – piese originale și lucrări pentru orchestra de muzică populară, ”Melodii de pe coline” – partituri pentru orchestra de muzică populară” ș.a. A colaborat cu interpreții: Valentina Cojocaru, Maria Sarabaş, Vadim Gheorghelaş, Nicolae Botgros, Valentin Golomoz, Tudor Rusu, Valeriu Hâncu, Zinaida Julea, Larisa Arseni, Constantin Rotaru şi alţii.

În ultimii ani, a  activat în calitate de conferenţiar universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Este membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova. Serghei Ciuhrii a scris sute de piese, aranjamente pentru orchestra de muzică populară, pentru instrumentişti şi interpreţi. Înregistrările pieselor sale fac parte din fondul de aur al Radioteleviziunii.

În 1979, Serghei Ciuhrii a fost distins cu titlul onorific ”Lucrător Emerit al Culturii din Republica Moldova”, în 1992 – cu titlul onorific  ”Artist al Poporului” și în 1998 – cu ordinul ”Gloria Muncii”.

img23001863

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!