ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Alte șapte cazuri de Kraken au fost confirmate în Republica Moldova

11:20 | 10.03.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Sănătate Publică a anunțat astăzi că a realizat o nouă secvențiere a probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și în șapte probe a fost confirmată sublinia XBB.1.5 (numită neoficial Kraken), comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, rezultatele au confirmat în toate cele 16 probe supuse secvențierii circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron. În șapte probe a fost confirmată sublinia XBB.1.5 (numită neoficial Kraken). iar în șapte probe a fost confirmată sublinia XBB.1.9.1 (datele preliminare indică faptul că XBB.1.9.1 are o capacitate virală mai mare decât varianta XBB.1.5).

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării (Chișinău, raioanele Criuleni, Dondușeni, Leova, Râșcani, Ștefan Vodă, Telenești, Ungheni), din mediul rural și cel urban și confirmate prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR).

Datele OMS arată că sublinia XBB.1.5 a SARS-CoV-2 este dominantă în Europa.

În context, specialiștii reiterează importanța vaccinării împotriva COVID-19, ca fiind cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și de deces.

img23001933

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!