ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autonomia găgăuză a intrat în febra electorală pentru alegerile guvernatorului

09:27 | 14.03.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. În UTA Gagauz-Yeri a început perioada electorală pentru alegerile başcanului, care vor avea loc pe 30 aprilie, transmite MOLDPRES.

Pentru moment, sunt cunoscuţi şapte pretendenţi care vor concura pentru fotoliul de guvernator al autonomiei. Este vorba de Nicolai Dudoglo, Grigori Uzun, Mihail Formuzal, Serghei Cimpoieş, Dmitri Croitor, Serghei Cernev şi Victor Petrov.

Potrivit Comisiei electorale de la Comrat, în perioada 1-25 martie, sunt recepţionate documentele pentru înregistrarea grupurilor de iniţiativă în susţinerea candidaţilor la funcţia de başcan, iar între 1 şi 21 martie – pentru susţinerea candidaţilor la mandatele de deputat APG pentru circumscripţiile Vulcăneşti şi Cioc-Maidan. Înregistrarea candidaţilor pentru funcţia de şef al autonomiei găgăuze şi pentru mandatele de deputat APG se va efectua în perioada 1-30 martie.

De asemenea, CEC de la Comrat a aprobat şi modelele mai multor acte electorale pentru scrutinul regional din aprilie. Pentru campania electorală candidaţii au dreptul să cheltuiască câte 40 de lei per alegător, potrivit gagauzinfo.md.

Guvernatorul (başcanul) este persoana oficială supremă a Unităţii Teritorial-Autonome Gagauz-Yeri. Başcanului i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale autonomiei. Alegerile guvernatorului se desfăşoară o dată în patru ani.

Foto simbol

img23002016

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!