ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România salută includerea sintagmei „limba română” în toate legile Republicii Moldova

17:59 | 16.03.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. Ministerul Afacerilor Externe al României a salutat adoptarea, astăzi, de către Parlamentul Republicii Moldova, a Legii pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curți Constituționale. Documentul prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Moldovei, comunică MOLDPRES.

Pe pagina sa oficială, Ambasadorul României la Chișinău a menționat că “adoptarea Legii menționate are o profundă semnificație simbolică, întrucât restabilește adevărul științific cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova și confirmă statutul limbii române de limbă oficială a Moldovei”.

„De asemenea, reconfirmă comunitatea de limbă, istorie și cultură dintre România și Republica Moldova. Adoptarea Legii demonstrează totodată maturitatea societății din Moldova și aderența sa la spațiul de valori pe care se fundamentează Uniunea Europeană. Prin acest pas sunt consolidate pe mai departe relațiile bilaterale speciale existente între România și R. Moldova, reflectate într-o cooperare deschisă și robustă, orientată către reformarea democratică a Moldovei și integrarea acesteia în Uniunea Europeană, în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Moldovei, încheiat la 27 aprilie 2010”, a scris diplomatul.

Astăzi aleșii poporului de la Chișinău au adoptat în lectură finală legea ce prevede că sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Printre prevederile documentului adoptat mai figurează considerarea desuetudinii textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

Astfel, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun. Totodată, Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și cele de odihnă și în Codul muncii, va fi numită „Limba română”.

img23002139

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!