ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Mondială a aprobat un nou cadru de parteneriat cu Moldova pentru perioada 2023-2027

09:24 | 17.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. Consiliul Directorilor Executivi al Grupului Băncii Mondiale a aprobat un nou Cadru de Parteneriat cu Țara (CPT) pentru Moldova pentru perioada 2023-2027, menit să susțină redresarea durabilă a țării, cu accent pe reforme care sprijină crearea de locuri de muncă și o economie mai verde, mai favorabilă incluziunii. Documentul este aliniat la Planul Național de Dezvoltare al Republicii Moldova Moldova Europeană 2030, informează MOLDPRES.

Ministerul Finanțelor a precizat că prin noul Cadru de parteneriat, Banca Mondială va sprijini reforme în trei domenii: creșterea oportunităților de ocupare formală a forței de muncă, îmbunătățirea dezvoltării capitalului uman și creșterea rezilienței la schimbările climatice și la crize. CPT include o temă transversală de fortificare a sistemelor și instituțiilor, inclusiv prin digitalizare și consolidare a capacităților.

„Moldova ar trebui să profite de oportunitatea tranziției spre o traiectorie de creștere mai sustenabilă, una care să conducă la prosperitate și la o economie mai incluzivă, în special deoarece acum se apropie de integrarea aspirată în Uniunea Europeană. Banca Mondială este pregătit să sprijine Moldova în transformarea economiei sale și în creșterea nivelului de trai al populației”, a declarat Inguna Dobraja, manager de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova. 

Noul CPT al Grupului Banca Mondială prevede finanțare și activități analitice și consultative pentru implementarea programelor de reformă menite să restabilească creșterea economică și crearea de locuri de muncă. 

De la aderarea Moldovei la Banca Mondială în anul 1992, au fost alocate aproximativ 2 mlrd de dolari SUA pentru mai mult de 60 de proiecte în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active cu un angajament total de 650 mln de dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma reglementării și dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrarea fiscală, înregistrarea terenurilor, educația, drumurile, sănătatea și sectoarele sociale, inclusiv răspunsul la situația de urgență COVID-19, agricultura, aprovizionarea cu apă și salubritatea, sectorul energetic.

Foto simbol

img23002152

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!