ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Speakerul Igor Grosu a avut o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei

15:52 | 31.03.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 31 mar. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a discutat astăzi cu Marija Pejčinović Buric, Secretarul General al Consiliului Europei, care se află într-o vizită în Republica Moldova. În cadrul discuțiilor, o atenție deosebită a fost acordată proiectelor sprijinite de Consiliul Europei în țara noastră, cum ar fi reforma justiției, lupta cu corupția, spălarea banilor, alinierea legislației la standardele europene, relatează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Speakerul a menționat, în context, că ședința de ieri a Parlamentului a fost dedicată justiției. Parlamentul a numit în funcție membri noi non-judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii, din rândul persoanelor care au trecut evaluarea de integritate, astfel instituția devenind funcțională. Alte legi importante votate ieri sunt reforma Curții Supreme de Justiție și evaluarea externă a candidaților la funcțiile de judecători ai CSJ. „Chiar dacă încă se simte o rezistență din partea celor din sistem, sunt încrezut că judecătorii onești vor prinde la curaj și vor debloca procesele din domeniul justiției”, a spus Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a adresat mulțumiri pentru recomandările parvenite din partea Comisiei de la Veneția. Igor Grosu a remarcat faptul că Republica Moldova a făcut progrese și la capitolul privind combaterea spălării banilor, în care Consiliul Europei a sprijinit țara noastră timp de mai mulți ani, ieri Parlamentul adoptând proiectul de lege care se referă la monedele virtuale.

Discuțiile s-au referit și la eforturile autorităților de a întări capacitățile mai multor instituții precum Comisia Electorală Centrală, Consiliul Audiovizualului și Procuratură. „Avem o agendă parlamentară ambițioasă, dar am fost asigurați că vom fi susținuți cu expertiza necesară pentru a avansa în reformarea și modernizarea Republicii Moldova”, a menționat președintele Parlamentului.

Foto: Parlament

img23002637

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!