ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fiscul a recuperat anul trecut 2,6 mlrd de lei de la contribuabilii restanțieri

13:48 | 10.04.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 10 apr. /MOLDPRES/. În anul 2022, Serviciul Fiscal de Stat a recuperat de la contribuabilii restanțieri plăți neachitate în termen la buget în sumă totală de 2,6 mlrd de lei (130 mln de euro), transmite MOLDPRES.

Cea mai mare parte a banilor – 1,7 mlrd de lei, a fost recuperată prin măsuri de executare silită. Alte peste 900 de mln de lei au fost recuperate prin acțiuni preliminare de conformare. Din suma totală, circa 596 milioane de lei reprezintă suma încasată în scopul stingerii obligațiilor fiscale ale contribuabililor mari restanțieri.

Potrivit datelor SFS, pe parcursul primelor trei luni ale anului 2023, suma încasată în scopul stingerii obligațiilor fiscale constituie 728,5 milioane de lei, inclusiv prin acțiuni de executare silită 462,5 milioane de lei și prin acțiuni preliminare 266 milioane de lei, ceea ce reprezintă mai mult față de perioada similară a anului precedent cu 168,1 milioane de lei, sau cu 30%.

Totodată, în anul 2022 au fost recepționate 25 de solicitări de recuperare a creanțelor de la statele străine. Alte șase solicitări în acest sens au fost formulate în primele trei luni ale anului 2023. Potrivit situației de la sfârșitul lunii martie, responsabilii au declanșat procedura de executare silită față de 78 de debitori, conform solicitărilor recepționate de la statele străine.

Foto simbol 

img23002912

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!