ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tarifele micșorate la energia electrică au intrat în vigoare. Hotărârile ANRE au fost publicate în Monitorul Oficial

07:56 | 13.04.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. Noile tarife micșorate la energia electrică au intrat în vigoare astăzi, după ce deciziile în acest sens aprobate ieri de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au fost publicate în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.

Astfel, consumatorii din nordul țării vor achita 3 lei și 58 de bani pentru un kwh, cu 26 de bani mai puțin decât până în prezent. Prețul pentru consumatorii din centrul și sudul țării va fi de 2 lei și 99 de bani, cu 43 de bani mai mic față de vechiul tarif.

Potrivit ANRE, micșorarea tarifelor a fost determinată în particular de reducerea prețului mediu de procurare a energiei electrice, aplicarea cursului de schimb al monedei naționale față de dolarul american și aplicarea indicilor prețurilor de consum.

Prețul la energia electrică s-a ieftinit după ce la sfârșitul lui martie, Energocom a semnat un contract nou, pe jumătate de an, de achiziție a energiei electrice de la Centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES), iar prețul de procurare este 66 dolari/MWh, cu șapte dolari mai puțin decât în ultimele patru luni.

Ultima oară, energia electrică s-a ieftinit la 1 ianuarie 2023. 

Sursa: monitorul.gov.md

img23003006

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!