ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șomerii fără vechime în muncă în profesia deținută, pot efectua un stagiu profesional

10:25 | 21.04.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. Șomerii fără vechime în muncă în profesia deținută, pot realiza un stagiu profesional cu o durată de până la patru luni, transmite MOLDPRES.

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), activitatea este valabilă și pentru persoanele care nu au activat în profesia deținută în ultimii doi ani premergători datei înregistrării cu statut de șomer pentru a dobândi abilități practice. Acțiunea este realizată în baza contractului încheiat între angajator, șomer și ANOFM.

Nicolae Mocan, în vârstă de 37 de ani, a lucrat peste hotare în Israel și a revenit acasă alături de familie. În 2021 s-a adresat la Direcția ocuparea forței de muncă Căușeni în căutarea unui loc de muncă. În urma consultației de ghidare în carieră oferită de specialiștii subdiviziunii Căușeni, bărbatul a beneficiat de un curs de instruire la profesia mecanic auto, cu o durată de șase luni. Din cauza lipsei de experiență, acesta nu a putut fi angajat la întreprinderile de deservire auto din localitate. În prezent, Nicolae Mocan practică stagiul profesional la un salon de reparare a autovehiculelor timp de patru luni, după care va rămâne să lucreze ca angajat la întreprindere.

Totodată, în timpul acumulării practicii profesionale, bărbatul este remunerat prin bursă plătită de ANOFM. Astfel, pe parcursul desfășurării stagiului profesional, șomerul-stagiar poate beneficia de bursă lunară neimpozabilă, în cuantum de 35% (3 685,19 lei – aproximativ 185 de euro) din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, care se acordă proporțional frecvenței la programul de stagiu profesional.

De asemenea, angajatorii participanți la activitatea de stagiu profesional beneficiază pe toată durata stagiului de o subvenție lunară egală cu 30% din salariul mediu lunar pe economie al anului precedent, pentru fiecare șomer-stagiar.

Anul trecut, 270 de șomeri au fost antrenați în stagiului profesional. Pentru mai multe informații despre măsura activă - Stagiul profesional, persoanele pot suna la Centrul de apel al ANOFM - 0 8000 1000 sau la cea mai apropiată subdiviziune a ANOFM (https://anofm.md/ro/subdiviziuni).

Foto: ANOFM

img23003193

img23003193

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!