ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De nouă ani, cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Uniunea Europeană

10:09 | 28.04.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 28 apr. /MOLDPRES/. Acum nouă ani, la 28 aprilie 2014, în rezultatul unui proces îndelungat și complex, Uniunea Europeană a abolit pentru cetățenii Republicii Moldova, deținători de pașapoarte biometrice, obligativitatea vizei de scurtă ședere pentru a călători în spațiul Schengen. Republica Moldova a fost prima țară din cadrul Parteneriatului Estic care a obținut regimul fără vize cu Uniunea Europeană, transmite MOLDPRES.

Regimul liberalizat de vize cu UE reprezintă unul din cele mai palpabile beneficii ale integrării europene pentru cetățenii Republicii Moldova – libertatea de mişcare. Călătoriile fără vize au facilitat semnificativ contactele interumane și au contribuit la consolidarea suplimentară a legăturilor de afaceri, sociale și culturale între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Cu ocazia marcării a nouă ani de la instituirea regimului liberalizat de vize cu UE, șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a venit cu un mesaj. „În această perioadă de timp, peste 2,4 milioane de moldoveni au călătorit în spațiul european, având oportunitatea de a-și întâlni prietenii și familiile sau a vizita locurile turistice din țările respective. Totodată, regimul liberalizat de vize a oferit oportunități noi pentru schimbul de experiență, cunoaștere și dezvoltare personală și a consolidat legăturile interumane, culturale și sociale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”, a afirmat Nicu Popescu.

Posibilitatea de a călători fără vize este deschisă pentru toţi cetățenii deţinători ai paşapoartelor biometrice, inclusiv pentru cei din stînga Nistrului.

img23003390

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!