ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ALEGERI ÎN UTA GAGAUZ-YERI: Turul II se va desfăşura pe 14 mai

09:00 | 05.05.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 5 mai /MOLDPRES/. Comisia electorală din UTA Gagauz-Yeri a anunţat că turul doi al alegerilor pentru funcţia de guvernator al autonomiei va avea loc pe data de 14 mai, transmite MOLDPRES.

Conform autorităţii electorale de la Comrat, în turul doi se vor confrunta candidații susținuți de Partidul Șor și de Partidul Socialiștilor, Evghenia Guţul şi Grigori Uzun.

După primul tur de alegeri, derulat la 30 aprilie, aceşti candidaţi s-au plasat pe primele două locuri după numărul de sufragii: Evghenia  Guţul – 26,5%; Grigori Uzun (26,4%).

Ceilalţi candidaţi au acumulat mai puţin şi astfel au ieşit din cursa electorală: Victor Petrov (16,2%); Dmitri Croitor (10,4%); Nicolai Dudoglo (9%); Serghei Cimpoieş (5,7%); Mihail Formuzal (3,5%); Serghei Cernev (2,3%).

La alegerile din 30 aprilie, în regiune au participat peste 57 de mii de cetățeni cu drept de vot, ceea ce constituie o rată de prezență la urne de 57,8 la sută.

Guvernatorul (başcanul) este persoana oficială supremă a Unităţii Teritorial-Autonome Gagauz-Yeri. Acestuia i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale autonomiei. Alegerile guvernatorului se desfăşoară o dată în patru ani.

img23003580

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!