ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 240 de farmaciști au participat la o conferință organizată de USMF „Nicolae Testemițanu”

12:41 | 16.05.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Peste 240 de farmaciști, inclusiv de la facultățile de farmacie din România și Ucraina, și specialiști în domenii conexe au participat la o conferință științifico-practică organizată de Catedra de farmacie socială „Vasile Procopișin” a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, comunică MOLDPRES.

Direcțiile de reformare a sistemului farmaceutic din perspectiva parcursului european al Republicii Moldova au constituit subiectele de discuție la conferință științifico-practică. Participanții au avut posibilitate să prezinte rezultatele cercetărilor științifice obținute pe parcursul ultimilor doi ani de activitate și să realizeze un schimb de experiență și de idei noi pentru dezvoltarea practicii farmaceutice.

În deschiderea manifestării, Stela Adauji, șefa Catedrei de farmacie socială „Vasile Procopișin”, a accentuat că rezultatele conferinței vor fi aplicate ulterior în vederea sporirii asistenței și acordării serviciilor farmaceutice de calitate, pentru integrarea în UE a sistemului farmaceutic – parte componentă a sistemului național de sănătate.

Ion Zgîrcu, președintele Asociației Farmaciștilor din Republica Moldova, a menționat că parcursul european este direcția spre care ne îndreptăm, iar sistemul farmaceutic trebuie să se adapteze la noile cerințe.

Ion Dodon, președintele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), a accentuat că organizatorii conferinței și-au propus să abordeze o temă de actualitate pentru dezvoltarea sistemului farmaceutic din Moldova, în contextul integrării europene. „Avem o colaborare strânsă cu Catedra de farmacie socială, cu Universitatea în general și cu membrii comisiilor de specialitate. O acțiune pe care trebuie să o realizăm împreună este sistemul informațional E-rețeta, aflat la etapa de elaborare la moment, acest sistem fiind implementat aproape în toate țările membre ale UE. Acesta va oferi comoditate pentru pacient, va facilita munca medicului și a farmacistului, precum și va contribui la disciplinarea și responsabilizarea tuturor subiecților implicați în proces”, a conchis reprezentantul CNAM. 

Forumul științific a fost organizat în memoria a două personalități marcante în domeniul farmaceuticii autohtone: Vasile Procopișin – cunoscut drept Patriarhul farmaciei moldave și Nadejda Ciobanu, doctor în științe farmaceutice. Acesta a fost organizat cu suportul Decanatului Facultății de Farmacie a USMF „Nicolae Testemiţanu” în parteneriat cu Disciplina de Management, Marketing și Legislație Farmaceutică a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, România, și Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova.

Foto: USMF „Nicolae Testemiţanu”

img23003893

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!