ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pasha Parfeni: ”Am promovat imaginea R. Moldova și limba română”

17:58 | 16.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. La Concursul Eurovision Song Contest 2023, interpretul Pasha Parfeni și echipa sa au promovat imaginea Republici Moldova și limba română, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, cântărețul Pasha Parfeni a menționat că anul acesta R. Moldova a avut la Eurovision o echipă de invidiat, o echipă de profesioniști cu care el a avut marea plăcere să reprezinte țara noastră. ”Cu toate că ne-am clasat pe locul 18, munca noastră și tot ce am făcut și în scenă, și la conferințe de presă, a fost una excelentă. Am fost apreciați și de delegații, și de public la un foarte înalt nivel. Chiar dacă ne-am clasat pe poziția a 18, noi suntem pe poziția 22 în topul 50 a celor mai ascultate piese din lume. În urma televotingului, am fost pe locul 9. Pe lângă melodie și versuri, noi am promovat limba română. Pe stradă, oamenii fredonau melodia ”Soarele și luna”. Cu siguranță, în prezent, zeci de milioane de persoane știu ce înseamnă soarele și luna, cum se zice buna ziua. Pe lângă aceasta, noi am promovat mesajul parcursului european al țării noastre. Iar la sfârșit ne-am exprimat solidaritatea față de poporul ucrainean”, a mai spus Pasha Parfeni.

La rândul său, Daria Căpățână, șefa Delegației R. Moldova la Eurovision, a afirmat că instituția publică Teleradio Moldova depune eforturi considerabile deja timp de 18 ani ca țara noastră să fie reprezentată la Eurovision la cel mai înalt nivel. ”Noi suntem mândri că și anul acesta am avut ocazia să spunem și de pe scena de la Liverpool că R. Moldova are voce. 11 milioane  de telespectatori au ascultat ”Soarele și luna”, iar în semifinele 7000 de oameni interpretau piesa noastră. Prestația lui Pasha Parfeni a fost plină de un simbolism cultural și oamenii insistau să vadă care sunt aceste simboluri. Participarea noastră la Eurovision reprezintă un adevărat demers cultural și este o probă  a europenității noastre”, a precizat Daria Căpățână.

La cea de-a 67 ediție a Concursului Eurovision Song Contest au participat 37 de țări. În Marea Finală au evoluat 26 de țări. Ucraina, în calitate de câștigătoare a ediției 2022, împreună cu celelalte cinci mari țări plătitoare participante (Franța, Germania, Italia, Spania și Regatul Unit) n-au concurat în semifinale, fiind calificate direct în marea finală.

Republica Moldova participă la acest concurs din anul 2005, când s-a clasat pe locul 6, în urma prestației trupei Zdob și Zdub, cu „Bunica bate toba”. Cel mai bun rezultat a fost obținut în 2017, când SunStroke Project s-a clasat pe locul 3, cu piesa „Hey Mamma”.

img23003908

img23003908

img23003908

img23003908

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!