ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În două localităţi din raionul Ungheni au fost ridicate restricţiile cauzate de pesta porcină

11:31 | 17.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 17 mai. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat astăzi că au fost ridicate restricțiile cauzate de pesta porcină africană la mistreți în extravilanul localității Buzduganii de Jos, precum și în trupul de pădure al satului Valea Mare, raionul Ungheni, transmite MOLDPRES.

Instituţia aminteşte că va oferi recompense pentru raportarea cazurilor de găsire a animalelor moarte. „Supravegherea stării de sănătate a animalelor/ păsărilor domestice și sălbatice este foarte importantă pentru cunoașterea stării de sănătate la nivel naţional şi pentru întocmirea analizelor privind riscul de trecere a anumitor boli de la animalele din mediul sălbatic, la cele domestice. Depistarea din timp a unor astfel de cazuri, ajută autorităţile responsabile de sănătatea animalelor şi siguranţa alimentelor în stabilirea măsurilor de profilaxie şi control al bolilor”, indică ANSA.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent medicii veterinari în cazul îmbolnăvirii sau pieirii animalelor sau al depistării cadavrelor de mistreți și, totodată, recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate stabilite prin hotărâre de Guvern.

Pestă porcină africană nu este periculoasă pentru om, însă boala se răspândește foarte repede în rândul animalelor și provoacă mari pagube materiale agriculturii. Contra ei nu există vaccin. Vaccinarea existentă a porcinelor reduce presiunea de virus, dar nu conduce la dispariţia acestuia. Carnea de porc provenită de la animalele infectate nu constituie un pericol pentru oameni, dar nu se recomandă pentru consum.

Foto simbol

img23003934

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!