ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE și BERD oferă 43 mln de euro pentru renovarea a două tronsoane de cale ferată

15:37 | 17.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 17 mai /MOLDPRES/. UE va oferi Republicii Moldova 20 de milioane de euro sub formă de grant, iar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va acorda un împrumut în condiții avantajoase în valoare de 23 mln de euro. Banii vor fi utilizați pentru renovarea a două tronsoane de cale ferată, care vor permite transportul mărfurilor din Ucraina în UE prin Moldova, informează MOLDPRES.

Reabilitarea tronsoanelor care aparțin coridorului feroviar nord-sud al Moldovei va stimula dezvoltarea economică a țării și va facilita transportul mărfurilor din Ucraina către Uniunea Europeană prin R. Moldova.

Proiectul va asigura creșterea potențialului logistic și de tranzit al țării noastre și sporirea eficienței operaționale a infrastructurii regionale prin reabilitarea infrastructurii feroviare, pentru început a tronsonului feroviar Vălcineț – Bălți – Ungheni, iar apoi, în a doua fază a lucrărilor, a tronsonului Chișinău – Căinari.

De asemenea, proiectul va contribui la securitatea alimentară, facilitând accesul mărfurilor ucrainene la cel mai mare port din Marea Neagră, Constanța, precum și la porturile din România, R. Moldova și Ucraina, la Galați, Reni, Ismail și Giurgiulești. 

În prezent, majoritatea mărfurilor din Ucraina sunt transportate spre vest prin Moldova utilizând infrastructura rutieră.

Foto: capital.ro

img23003946

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!