ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dorin Recean: Republica Moldova are un plan clar de creștere a capacității de apărare

12:43 | 18.05.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Republica Moldova a majorat bugetul pentru apărare și pentru domeniul securității și are un plan clar de creștere a capacității de apărare. Declarația a fost făcută astăzi de premierul Dorin Recean, la Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, care se desfășoară la București, transmite MOLDPRES.

Premierul a precizat că Republica Moldova este atacată hibrid. „Da, la Chișinău nu cad rachete, dar țara este atacată hibrid: propagandă, atacuri cibernetice, proteste plătite pentru a provoca și a destabiliza Republica Moldova, ura interetnică promovată activ de canale rusești. Noi am consolidat capacitățile instituțiilor pentru a face față acestor provocări, iar acum trebuie să ne concentrăm pe agenda de securitate și pe agenda economică în paralel. Republica Moldova a făcut un salt enorm în ceea ce privește înțelegerea statutului de neutralitate și că acesta nu poate să te apere acolo unde el nu este respectat”, a afirmat Dorin Recean. 

Totodată, șeful Executivului a precizat că în societate au loc discuții privind capacitatea de apărare a țării noastre, care trebuie consolidată. „În Republica Moldova a început o discuție pe care o au și alte țări. Există state care au fost neutre și acum, în contextul regional, înțeleg că trebuie să facă parte dintr-o arhitectură de securitate colectivă. Această discuție a început și este destul de activă acum și în societatea de la Chișinău și mi-am asumat și eu un rol special în acest sens pentru ca să putem să avem o discuție deschisă și sinceră cu cetățenii, pentru ca să putem să explicăm care este contextul în care Republica Moldova trebuie să-și asigure securitatea pe termen lung. Este adevărat că avem încă foarte mult de lucru în acest sens, dar înțelegem că trebuie să facem acest lucru anume acum”, a opinat Dorin Recean.

Premierul a conchis că obiectivul strategic al Republicii Moldova este de a deveni membru al UE. 

Prim-ministrul Dorin Recean efectuează în perioada 17-18 mai o vizită de lucru în România.

img23003985

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!