ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Copreşedintele AP a Euronest: Summitul CPE, un pas foarte important în începerea negocierilor de aderare la UE

15:47 | 19.05.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 19 mai /MOLDPRES/. Summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) de la Chişinău, de pe 1 iunie, este un pas foarte important în începerea negocierilor de aderare la UE de către Republica Moldova şi un semnal bun pentru a finaliza procesul de implementare a condiţionalităţilor impuse de Bruxelles. Afirmațiile au fost făcute de Ina Coşeru, copreşedintă a Adunării Parlamentare a Euronest într-un interviu pentru AGERPRES, preluat de MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, cel mai important eveniment organizat vreodată de Republica Moldova, summitul CPE de pe 1 iunie, la care sunt aşteptaţi 50 de şefi de stat şi de guvern şi responsabili UE, este un bun prilej pentru o serie de "mesaje foarte clare din partea liderilor europeni pe subiectele de interes major".

“Republica Moldova îşi doreşte să primească undă verde din partea Bruxellesului pentru începerea negocierilor de aderare la UE în 2023, în acelaşi timp cu Ucraina - împreună cu care a primit statutul de ţară candidată în iunie 2022 -, deşi este conştientă că o prelungire a războiului din ţara vecină ar putea întârzia această etapă din procesul de aderare”, a opinat Coșeru.

Copreşedintele AP a Euronest admite că Moldova este vulnerabilă din cauza conflictului îngheţat din regiunea transnistreană, dar susţine că există mai multe instrumente care pot fi folosite în apropierea poziţiilor autorităţilor de la Chişinău şi Tiraspol, relaţie complicată care a fost redefinită inclusiv de creşterea independenţei energetice a Republicii Moldova.

img23004045

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!