ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Finanțelor reîncepe emiterea valorilor mobiliare de stat cu termen lung de circulație

09:32 | 23.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 23 mai /MOLDPRES/. Ministerul Finanțelor reîncepe emiterea valorilor mobiliare de stat (VMS) cu termen lung de circulație. La licitația din 24 mai investitorii vor putea procura Obligațiuni de stat (OS) cu maturitatea de doi, trei, cinci și șapte ani, transmite MOLDPRES.

Totodată, în vederea dezvoltării pieței de capital, ministerul va admite tranzacționarea VMS cu termen lung de circulație, la Bursa de Valori a Moldovei.

Această operațiune oferă posibilitatea investitorilor de a investi resursele disponibile în Obligațiuni de stat la rate de 8% (maturitate de doi ani), 8,25% (maturitate de trei ani), 8,5% (maturitate de cinci ani) și 9% (maturitate de șapte ani). Ministerul Finanțelor susține că rata oferită este una considerabil avantajoasă raportată la rata inflației, care conform ultimei runde de prognoză, în trimestrul II al anului 2024, va înregistra valoarea minimă de 3,9%.

Investitorii pot procura respectivele obligațiuni de stat fie prin intermediul dealer-ilor primari, fie prin brokeri pe piața secundară, astfel susținând direct proiectele finanțate de stat, precum: reparația și construcția drumurilor, a grădinițelor, școlilor, spitalelor, plata salariilor și a pensiilor, alte activități de menire socială.

Lista Obligațiunilor de stat admise spre tranzacționare și pozițiile deschise vor fi publicate de către Bursa de Valori a Moldovei pe pagina sa web oficială.

La fel, pentru atractivitatea investițională a valorilor mobiliare de stat tranzacționate pe piața reglementată, Comisia Națională a Pieței Financiare nu va percepe taxe, iar Bursa de Valori a Moldovei a diminuat cu 50 la sută comisionul perceput de operatorul de piață.

Valorile mobiliare de stat sunt unele dintre cele mai sigure forme de investiții întrucât beneficiază de garanția integrală a statului. Conform legislației, plățile pentru răscumpărarea valorilor mobiliare de stat și pentru achitarea dobânzilor aferente acestora, sunt efectuate în mod prioritar față de alte plăți.

img23004125

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!