ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cu ce bucate vor fi serviți liderii europeni la Summitul CPE: sarmalele, baba neagră și mămăliga se regăsesc în meniu

14:11 | 31.05.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 31 mai. /MOLDPRES/. Patrimoniul gastronomic al Moldovei va fi promovat la Summitul Comunității Politice Europene (CPE), care va fi organizat mâine în țara noastră. Cei circa 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni vor servi bucate tradiționale moldovenești pregătite după rețete reinterpretate. Meniul a fost testat de cei mai buni critici culinari, iar bucatele vor fi pregătite exclusiv din produse autohtone pentru a scoate în evidență autenticitatea și calitatea ingredientelor moldovenești, transmite MOLDPRES. 

Meniul care va fi servit oaspeților evenimentului a fost prezentat astăzi de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Astfel, la aperitiv oaspeții vor savura tradiționalele sarmale cu umplutură de legume călite în stil moldovenesc, acoperite cu glazură de vin din soiuri Saperavi și smântână afumată.

O altă gustare inclusă în meniu este „Roata Norocului” – o tocăniță de vinete și roșii proaspăt tăiate, presărată cu pudră de vin din soiul „Rara Neagră” și usturoi negru.

Oaspeții vor gusta și colțunașii din dovleac murat cu cremă de brânză de capră, sos de leuștean și icre de știucă, dar și mămăligă umplută cu brânză de burduf, caș afumat și trufe negre.

Un alt fel de mâncare servit de oficialii internaționali vor fi rulourile de cartof umplut cu zacuscă făcută ca la Bulboaca, presărat cu boia afumată, cu semințe de floarea soarelui și arpagic verde.

Pentru felul principal, bucătarii au ținut cont de preferințele oaspeților. Astfel, vor fi pregătite mâncăruri vegetariene cu pește sau carne. Va fi servit mușchiuleț de miel în stil moldovenesc cu frunze de varză, „Coloana Infinitului” din morcov și țelină, sos glazurat de Saperavi, sos de hribi cu ulei, ceapă verde și un buchet de flori de sezon și hrean. ”Vegetarienii vor mânca păstrăv de fag în stil moldovenesc cu frunze de varză, iar amatorii de carne de pește vor savura din sturion în stil moldovenesc cu frunze de varză”, a spus Daniel Vodă.

La desert, cei peste 50 de invitați de rang înalt vor savura din tradiționala „Babă neagră”, cu înghețată de vin din soiul Merlot, alături de un sos de vanilie, jeleu din suc de struguri și un Ice Wine din 2018.

Pe 1 iunie, Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care va reuni 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Summitul va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.

Foto: raftulbunicii.ro

img23004393

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!