ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu: Acest summit este o expresie clară a unității, puterii și hotărârii noastre de a acționa împreună ca o singură familie

13:43 | 01.06.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 1 iun. /MOLDPRES/. Acest summit al Comunității Politice Europene este o expresie clară a unității, puterii și hotărârii noastre de a acționa împreună ca o singură familie. O familie care rămâne unită, o familie care lucrează împreună pentru a aborda probleme comune. O singură familie europeană în care statele din interiorul și din afara Uniunii Europene acționează împreună pentru a descuraja agresiunea și a consolida pacea pe continent. Afirmațiile au fost făcute de pPreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul deschiderii sesiunii plenare a Summitului Comunității Politice Europene (CPE), comunică MOLDPRES.

Șeful statului a menționat că, în următoarele câteva ore, politicienii prezenți la eveniment vor avea o discuție strategică despre „cum să întărim securitatea continentului nostru și să abordăm consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia”.

„Vom căuta, de asemenea, modalități de a aborda criza energetică și climatică. Cu toții trebuie să ne îndreptăm către un sistem energetic paneuropean mai curat și mai sigur. Cu toții trebuie să accelerăm tranziția la energie regenerabila, să diversificăm sursele noastre de aprovizionare cu energie și să ne protejăm mai bine infrastructura critică și rețelele electrice. Cu toții avem un interes puternic în îmbunătățirea conectivității între țările noastre. Importanța de a găsi și a ne angaja față de soluții comune devine foarte clară de îndată ce ne gândim la ce este în joc dacă nu o facem. Ce este în joc pentru Europa, pentru ordinea internațională bazată pe reguli, ce este în joc pentru cetățenii noștri?”, a opinat Sandu.

Președintele a menționat că nu poate accepta ca principiile suveranității și integrității teritoriale să nu mai conteze.

„Nu putem accepta ca cetățenii noștri să se transforme în refugiați peste noapte, deoarece o altă țară decide să invadeze un vecin. Nu putem spune oamenilor noștri și afacerilor locale că nu avem certitudine cu privire la aprovizionarea cu energie. Cu toții avem dreptul și capacitatea de a ne modela propriile destine. Pentru Moldova, aceasta înseamnă să fie parte a lumii libere, să aibă un rol activ în Comunitatea Politică Europeană, să adere la Uniunea Europeană și să lucreze împreună pentru a construi o Europă mai puternică. În ultimul an, am dat dovadă de putere extraordinară, rezistență și solidaritate. Dar putem face mult mai multe împreună. CPE poate deveni o platformă cheie pentru acțiune paneuropeană. Pentru Securitate. Pentru Pace. Pentru Europa”, a conchis șeful statului.

img23004449

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!