ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernatorul BNM: Anul 2023 va fi un an de redresare și revenire

11:25 | 02.06.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 2 iun. /MOLDPRES/. Anul 2022 a fost unul extrem de dificil din punct de vedere economic și monetar, iar anul 2023 va fi unul de redresare și revenire. Relaxarea condițiilor monetare va crea premise pentru relansarea economiei, scăderea nivelului inflației va aduce previzibilitatea și stabilitatea necesare activității economice, iar sistemul bancar este pregătit pentru a asigura finanțarea companiilor și a populației. Afirmațiile au fost făcute de Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, în contextul aprobării de către Consiliul de supraveghere a Raportului anual pentru anul 2022, transmite MOLDPRES.

Octavian Armașu a afirmat că în anul 2023, sub umbrela Băncii Naționale vor trece unele părți importante ale sistemului financiar nebancar – companiile de asigurări, organizațiile de creditare nebancară etc., ceea ce va permite asigurarea unei reglementări și supravegheri omogene și consistente pe tot spectrul activităților financiare.

Potrivit guvernatorului, anul 2022 a fost unul extrem de dificil din punct de vedere economic și monetar, fiind marcat și umbrit de războiul din Ucraina, iar pe plan economic – de consecințele acestuia și de multiple șocuri externe și interne. „La începutul anului 2022, economia Moldovei era sub impactul câtorva evenimente și șocuri, al căror efecte încă se propagau. Economia își revenea după criza pandemică, prețurile produselor alimentare pe piața internațională au atins niveluri înalte, prețurile la resursele energetice au consemnat maxime istorice, iar majorarea plăților sociale au alimentat tendințele proinflaționiste. În 2022, seria de șocuri ce alimentau inflația a continuat cu ajustările de tarife și a culminat cu declanșarea războiului în Ucraina, care a întrerupt lanțuri logistice și a dus la înlocuirea produselor ucrainene cu altele mai scumpe”, a afirmat guvernatorul.

În aceste condiții, Octavian Armașu a precizat că „măsurile tranșante în domeniul politicii monetare luate de Banca Națională au permis să depășim valul inflaționist cu care s-a confruntat Moldova și, spre finele anului, să trecem ferm pe un trend descrescător al inflației”.

Foto: bnm.md

img23004482

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!