ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În primul trimestru din 2023, plățile efectuate de către moldoveni cu cardul bancar au ajuns la 53 de miliarde de lei

13:06 | 02.06.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 2 iun. /MOLDPRES/. În primul trimestru din 2023, plățile efectuate de către moldoveni cu cardul bancar au ajuns la 53 de miliarde de lei (2,65 mlrd de euro), cu 16,7 miliarde de lei mai mult față de perioada similară a anului trecut. Cifrele au fost prezentate astăzi de expertul economic, Veaceslav Ioniță, care susține că după pandemie, în Republica Moldova, plățile cu cardul și comerțul online au cunoscut cea mai rapidă creștere, transmite MOLDPRES.

„În prezent, piața cardurilor bancare crește aproape exclusiv din contul plăților cu cardul. Retragerea din numerar nu mai crește, din contra bate în retragere. Nu m-aș mira dacă în acest an vom avea, pentru prima dată din 1997 de când au apărut primele carduri bancare, o scădere a volumului de bani retrași la bancomate. Moldovenii migrează activ de la retragerea și achitarea în numerar către achitarea cu cardul”, a declarat expertul.

Vorbind despre achitările cu cardurile bancare ale moldovenilor, Veaceslav Ioniță a spus că volumul acestora a ajuns în primul trimestru din anul curent la 53 de miliarde de lei: 37,8 miliarde de lei – plăți efectuate cu cardurile moldovenești în Republica Moldova; 12,5 miliarde de lei – plăți efectuate cu cardurile moldovenești peste hotare; și 2,7 miliarde de lei – plăți efectuate cu cardurile străine în Republica Moldova.

„Până în 2016, plățile efectuate cu cardul în Republica Moldova erau mai mici decât plățile efectuate cu cardul în străinătate. În prezent, 3 din 4 lei pe care moldovenii îi achită cu cardul îi cheltuie în Republica Moldova și 25% peste hotare. În Republica Moldova, în prezent, domină achitările în numerar, atunci când se face o comandă online. În Republica Moldova, cele mai mari plăți care se fac, în prezent, se fac pentru achitarea facturilor și impozitelor”, a spus Veaceslav Ioniță.

Economistul afirmă că în Republica Moldova crește vertiginos comerțul online. În 2020 a ajuns la 17 miliarde de lei, iar în prezent este estimat la 38,8 miliarde de lei, față de 34,8 miliarde de lei în trimestrul patru din 2022.

Foto simbol

img23004488

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!