ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu: „Evaluarea de către Comisia Europeană a celor nouă recomandări este foarte pozitivă”

13:47 | 06.07.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 6 iul. /MOLDPRES/. Evaluarea de către Comisia Europeană a celor nouă recomandări este foarte pozitivă. Declarația a fost făcută astăzi de vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), în timpul unei conferințe de presă, relatează MOLDPRES.

Oficialul a subliniat că raportul elaborat de țara noastră a fost actualizat acum două săptămâni. „Am prezentat informații despre acțiunile întreprinse timp de un an. În unele domenii am înregistrat progrese. Evaluarea de către Comisia Europeană a celor nouă recomandări este foarte pozitivă, acest lucru a fost evidențiat, la Chișinău, de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a spus că progresele Republici Moldova sunt impresionante”, a menționat Nicu Popescu.

Vicepremierul a remarcat că din cele nouă recomandări, trei au fost îndeplinite pe deplin, pe marginea altor trei au fost înregistrate progrese bune, iar pe încă trei au fost stabilite anumite progrese. „Ne propunem să realizăm măsurile pentru a primi o apreciere pozitivă și a începe negocierile. Acesta este obiectivul țării noastre. Este absolut important să explicăm partenerilor toate progresele, să convingem instituțiile europene, și fiecare stat membru, că schimbările și pașii întreprinși de noi sunt reali. Avem un dialog deschis cu fiecare stat membru al UE, pregătim terenul diplomatic și aducem argumente că țara noastră merită să înceapă negocierile la finele acestui an. Viitorul european al Moldovei este cert și sigur”, a afirmat Nicu Popescu.

Cererea de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană a fost semnată de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la data de 3 martie 2022. Pe 23 iunie curent, s-a împlinit un an de la obținerea de către R. Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În toamna anului curent, va fi evaluat nivelul de realizare a celor nouă recomandări ale Comisiei Europene. De asemenea, la finele acestui an, instituțiile europene urmează să anunțe o decizie privind începerea negocierilor pentru aderarea la UE.

img23005386

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!