ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Descoperă Moldova cu #MOLDPRES. Vitalie Guzun, Mileştii Mici: „Aşa o cultură şi un plai ca ale noastre trebuie cunoscute în toată lumea”

14:45 | 10.07.2023 Categorie: Moldova Turistică

Chişinău, 10 iul. /MOLDPRES/. Chiar dacă suntem la începutul mileniului trei, într-o Europă megatehnologizată, Republica Moldova continuă să-şi întâmpine oaspeţii cu satele sale, în care chiar şi peisajul, credinţa şi tradiţiile respiră o atmosferă deosebită.

Auzind despre localitatea Mileştii Mici din raionul Ialoveni, mai multă lume face o asociere cu Vinăria din acest sat, care a devenit renumită atât în ţară, cât şi peste hotare. Totuşi, Mileştii Mici ascunde încă o perlă atractivă pentru turişti, cum ar fi Pensiunea turistică „Doina şi Ion”.

Aceasta este situată chiar în centrul satului Mileştii Mici, într-un cadru tipic moldovenesc, gata să uimească cu tot ce are mai frumos neamul nostru. Este o construcţie, unde modernul se îmbină perfect cu rusticul. Atmosfera caldă, ospitalieră, de familie, face ca fiecare clipă petrecută aici să fie una de neuitat.

Bucate tradiţionale gustoase, un vin pe potrivă, aer pe care nu te mai saturi să-l respiri, nişte stăpâni primitori, cu inima deschisă oaspeţilor, şi un gospodar sfătos şi interesant, gata să stea la un pahar de vorbă cu oricine doreşte să afle tot ce ţine de tradiţiile şi obiceiurile acestui colţ de ţară.

Vitalie Guzun, gospodarul Casei rurale „Doina și Ion”: A venit vremea când trebuie recunoscut faptul că satele au o realitate geografică şi posibilităţi cu un mediu natural foarte bogat, cu peisaje şi tradiţii de o rară frumuseţe şi originalitate. Pe lângă vacanţele la mare, la munte sau pentru tratament, s-au impus, în ultimul timp, ca noi forme de concediu, odihna în mediul rural, la ferme, în satele de vacanţă, dar mai ales în satele turistice, care devin deja o ,,modă turistică”. Turismul în mediul rural nu mai este doar o alegere pentru cei cu venituri modeste şi nici o curiozitate, ci o alternativă, o posibilitate de recreere departe de oraşele poluate şi gălăgioase, de forfota şi reglementările hotelurilor.

Casa rurală „Doina și Ion” a fost amenajată de Vitalie Guzun, împreună cu soţia sa Lucia, fiind ajutaţi de copii şi părinţi. De aproape 15 ani, casa lor și-a deschis larg ușile pentru oaspeți, cu scopul de a promova obiceiurile tradiționale, turismul intern și dezvoltarea locală.

Vitalie Guzun: Nu ne-a fost uşor, dar am fost prin lume şi am văzut cu ce se mândresc localnicii de acolo şi am înţeles că avem şi noi ce arăta. Ca să întemeiem această afacere a fost nevoie să muncim peste hotare, iar banii să-i investim, în ceva ce sperăm că o să ne fie un sprijin la bătrâneţe.

Ne dorim foarte mult să creştem, de la activităţi şi servicii turistice simple, la cele mai complexe şi moderne, or, acest tip de turism are condiţii favorabile de dezvoltare. Din momentul în care multe ţări europene înregistrează performanţe economice tot mai mari, nivelul veniturilor, standardele de viaţă, timpul liber al populaţiei se ridică la cote mai înalte.

Locaţia „Doina și Ion” din Mileştii Mici reprezintă o casă tipic moldovenească din centrul ţării, renovată conform rigorilor timpului, cu toate utilităţile actuale, însă care şi-a păstrat aproape integral componenta „casei de la sat”. Este vorba de mobilier, anturaj, accesorii şi altele.

Vitalie Guzun: Tezaurul acumulat timp îndelungat constituie, de asemenea, o caracteristică de mare atracţie pentru viaţa la ţară, pentru practicarea turismului rural. Rolul principal al satului este cel cultural, satul fiind un depozit sfânt, în care se păstrează tot ceea ce este specific pentru poporul nostru. Întreaga viaţă socială şi culturală reprezintă un fel de „ladă cu zestre” a omenirii, element care alături de economie şi ecologie dă adevărata valoare a spaţiului rural. Societatea modernă a ajuns să se confrunte cu o serie de probleme cum ar fi poluarea mediului, urbanizarea, industrializarea, robotizarea, şi caută linişte şi alt fel de confort, care e la ţară.

Pensiunea familiei Guzun se deosebeşte nu doar printr-un stil arhitectural original, de casă „ca la ţară”, cu toate atributele sale, ci şi printr-un meniu cu bucate, pe care dacă le guşti o dată, greu le uiţi. Acest lucru îl confirmă impresiile şi referinţele oaspeţilor care au vizitat localul.

Vitalie Guzun: Oaspeţii noştri vor găsi aici, pe lângă ce şi-ar dori să guste în mod special, un meniu ce conține bucate tradiționale gătite din produse sănătoase și vinuri de casă dintr-o colecție de peste 15 ani. Toate acestea pot fi savurate într-o curte cu zonă de grătar, în foișoare pentru petreceri în aer liber, în spaţii pentru odihna activă etc.

La capitolul pregătirii bucatelor, Vitalie este un maestru profesionist, după o carieră de aproape două decenii în alimentaţia publică, inclusiv în localuri selecte. Soţia sa Lucia este de meserie oenolog, or, asta înseamnă că mesele în această pensiune sunt organizate la cel mai înalt nivel, competent şi exact aşa cum o cere regula.

Vitalie Guzun: Mâncarea e pregătită după toate regulile satului şi vă aduce aminte de ce este atât de apreciată bucătăria noastră tradițională. Gătim lângă oaspeţi, care pot vedea cum fierbe mămăliga pe plită, cum se rumeneşte carnea sau cum fierbe ciorba. Numai reţete nu pot da, pentru că tot ce gătesc e o improvizaţie şi de fiecare dată e altfel, dar la fel de gustos. 

Un lucru pot să-l garantez că folosim ingrediente de sezon, produse autohtone, ecologice, folosim tehnici şi instrumente sigure, şi la toate mai adăugăm suflet şi respect pentru toţi cei care ne-au călcat pragul sau intenţionează să o facă aici, la Mileştii Mici, la „Doina și Ion”.

Dorinţa lui Vitalie este să devină cât mai cunoscut pe piaţa turistică internaţională, pentru că este convins „că avem ce le arăta oamenilor din toată lumea”. Până în prezent, a avut oaspeţi din Uzbekistan, China, Franța, Germania, Polonia, Cehia, România, Rusia, Ţările Baltice, însă are planuri mari pentru a extinde spaţiul geografic al vizitatorilor săi. „Aşa o cultură ca a noastră, aşa un vin, aşa o mâncare, aşa un cântec şi suflet ca al moldoveanului, trebuie să fie cunoscute de cât mai multe naţionalităţi şi popoare”, susţine Vitalie Guzun.

Fiecare loc este unic şi are o poveste diferită, are tradiţiile lui, costumele lui populare şi bucătăria tradiţională. Pensiunea Familiei Guzun nu este o excepţie, fiind un loc născut la Mileştii Mici, născut din aceeaşi natură care îl şi protejează.

Corespondent Lilia Grubîi. Foto Andrei Mardari

img23005480

img23005480

img23005480

img23005480

img23005480

img23005480

img23005480

img23005480

img23005480

img23005480

img23005480

img23005480

img23005480

img23005480

img23005480

img23005480

img23005480

img23005480

img23005480

img23005480

img23005480

img23005480

img23005480

img23005480

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!