ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Incubatorul de Afaceri din Soroca a fost renovat cu ajutorul statului

10:27 | 18.07.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 18 iul. /MOLDPRES/. În nordul țării au fost finalizate lucrările de renovare, modernizare și sporire a nivelului de eficiență energetică al clădirii Incubatorului de Afaceri din Soroca, cu o suprafață totală de 1500 mp. Lucrările au fost executate în cadrul unui proiect de dezvoltare regională implementat de Agenție de Dezvoltare Regională (ADR) Nord din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), transmite MOLDPRES.

Directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a spus că proiectul de renovare a incubatorului de afaceri se încadrează în cele 20 de acțiuni prioritare ale Guvernului din Planul Național „Construim Moldova Europeană”. „Acest proiect acoperă primele două din cele 20 de Acțiuni Guvernamentale lansate recent. E vorba de (1) Modernizarea orașelor și satelor și de (2) Eficientizarea energetică a clădirilor. Totodată, noua paradigmă a politicii de dezvoltare regională pune accentul pe competitivitate și dezvoltare economică. Odată renovat energetic și modernizat, Incubatorul de Afaceri Soroca își va consolida misiunea sa în calitate de motor de dezvoltare în nordul țării”, a precizat directorul ADR Nord.

Incubatorul de Afaceri Soroca a fost renovat în perioada iunie 2022 – iulie 2023, în urma realizării unui șir de măsuri investiționale. Astfel, au fost termoizolați pereți exteriori prin sistem de fațadă ventilată şi prin aplicarea placajului Klinker; a fost instalat un sistem fotovoltaic (15 kW); a fost modernizată cazangeria, a fost reparat holul edificiului şi amenajat teritoriul din fața clădirii renovate.

Printre beneficiarii proiectului se numără cei 20 de rezidenți ai Incubatorului de Afaceri din Soroca, elevii de la instituțiile de învățământ din oraș, circa 80 de mii de locuitori și cel puțin 50 de agenți economici din raioanele Soroca, Florești, Drochia și Dondușeni. „Valoarea lucrărilor executate constituie 5,5 mln de lei (275 de mii de euro), alocate din sursele FNDRL. Circa 547 de mii de lei reprezintă contribuția beneficiarului, ceea ce constituie 10% din bugetul alocat din FNDRL. Urmează să fie achiziționat echipament tehnic specializat, estimat la 1,2 mln de lei, pentru dotarea și amenajarea unui laborator pentru studierea limbilor străine, precum și alte cinci laboratoare de afaceri ale instituțiilor de învățământ beneficiare”, explică ADR Nord.

Incubatorul de Afaceri din Soroca este o instituție publică, un centru de business, care oferă susținere permanentă antreprenorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord, pentru ca aceștia să-și dezvolte afacerile și să creeze constant noi locuri de muncă.

Foto: ADR Nord

img23005706

img23005706

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!