ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile

16:01 | 31.07.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile, începând cu data de 3 august. La propunerea Guvernului, Parlamentul a adoptat astăzi cu 55 de voturi un proiect de hotărâre care prevede acest lucru. Opoziția parlamentară a boicotat ședința plenară, comunică MOLDPRES.

Cu solicitarea de prelungire a stării de urgență, la tribuna Parlamentului a venit premierul Dorin Recean. Acesta a vorbit despre războiul din Ucraina, dar și despre războiului hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova.

Potrivit prim-ministrului, necesitatea acestei decizii este determinată de riscurile și amenințările generate de războiul Federației Ruse în Ucraina. „E tare aproape de frontieră războiul, vedem ce se întâmplă în Zaporojie și acolo riscăm să avem situație excepțională, ce ar putea genera migrație, inclusiv prin Republica Moldova. Dar să fim atenți și asupra războiului hibrid pe care Rusia îl are în raport cu Republica Moldova. Vreau să vă spun stimați colegi că în toată perioada de când a fost instituită starea de urgență, Guvernul a acționat responsabil. A utilizat acest instrument exclusiv pentru a rezolva problemele cetățenilor, pentru a rezolva problemele legate de migrație și nu a abuzat de acesta. Necesitatea prelungirii stării de urgență vine tocmai din faptul că războiul încă persistă. Războiul încă este aproape de noi și Guvernul are necesitate să intervină prompt atunci când securitatea națională este pusă în pericol, sau atunci când trebuie să asigurăm continuitatea serviciilor de infrastructură, serviciilor de energie electrică și gaze”, a spus premierul.

Astfel, pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățenii Republicii Moldova și alte persoane aflate pe teritoriul țării.

Starea de urgență a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina.

img23006090

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!