ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

METEO: În această săptămână canicula cedează în faţa vremii răcoroase şi ploioase

16:00 | 07.08.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 7 aug. /MOLDPRES/. Săptămâna curentă care încheie prima decadă de august va fi caracterizată de temperaturi mai modeste faţă de arşiţa din ultima perioadă, cer variabil, izolat cu precipitații, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), mare parte din săptămâna curentă va fi determinată de valori termice, cu maxime pe întreg teritoriul până la 30 grade Celsius, ziua, şi 15 grade, noaptea. Cel mai frig se aşteaptă să fie în nordul ţării unde, marţi, 8 august, se prognozează 18 grade Celsius, ziua, şi 11 grade, noaptea.

În perioada de referinţă, creştinii ortodocşi vor sărbători (9 august) pe Sfântul Marele Mucenic Pantelimon. În legătură cu denumirea sărbătorii, Pintilie Călătorul, există credinţa că de la Pintilie Călătorul „se călătoreşte vara”. Această „călătorie” a verii este semnalată prin plecarea păsărilor migratoare în ţările calde, „pălitul” frunzelor. Altădată se credea că la Pintilie Călătorul se desparte vara de toamnă. De aici şi expresia „se duce vara ca o pâine, vine iarna ca un câine”. Se mai spune că Pintilie, ca martor al călătoriei verii, o roagă să revină şi la anul tot aşa bogată ca şi în anul pe care tocmai îl părăseşte.

Foto: SHS

img23006295

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!