ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În 2023, exportul de servicii va depăși, pentru prima dată, 40% din tot exportul Republicii Moldova, estimează experții

12:31 | 11.08.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 11 aug. /MOLDPRES/. În anul 2023, exportul de servicii va depăși, pentru prima dată, 40% din tot exportul Republicii Moldova. Informația a fost prezentată astăzi de expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, transmite MOLDPRES.

Potrivit expertului, cel mai dinamic sector de servicii, care s-a dezvoltat în ultimii ani, este domeniul IT. Totodată, în ultimii doi-trei ani, o creștere promițătoare înregistrează sectorul de servicii pentru business (BSS). Expertul a spus că acesta este sectorul care în ultimii ani a furnizat forță de muncă Republicii Moldova, în condițiile în care în celelalte sectoare ale economiei numărul locurilor de muncă scade. Astfel, în 2022, sectoarele economiei moldovenești au înregistrat o reducere de 1,6 mii de locuri de muncă, însă, sectorul IT și BSS au înregistrat o creștere estimativă de 2,8 mii de locuri de muncă, susține Veaceslav Ioniță.

În 2023, în Republica Moldova, creșterea exporturilor va fi realizată strict din contul serviciilor. „În total, în 2021, exporturile au fost de 4,8 miliarde de dolari, în 2022 – de 6,6 miliarde de dolari, iar în 2023 este prognozat să fie de 6,7 miliarde de dolari. Față de 2020, este o dublare a exporturilor. Ceea ce va permite să fie înregistrate creșteri ale exporturilor este sectorul de servicii IT și BSS, care în acest an va crește până la 820 milioane de dolari. Per total, exporturile moldovenești vor înregistra o creștere, modestă, dar exclusiv din contul sectorului de servicii. Exportul de servicii vor depăși, pentru prima dată, 40% din tot exportul Republicii Moldova”, a precizat Ioniță.

Analistul economic afirmă că începând cu 2010, în Republica Moldova serviciile se exportă mai mult decât se importă. „Balanță comercială pozitivă este doar la capitolul servicii. În 2023, se crede că vom avea o balanță pozitivă de 1,3 miliarde de dolari: 2,8 va fi exportul de servicii și 1,6 miliarde de dolari - importul de servicii”, a conchis sursa citată.

Conform expertului, tot ce trebuie să facă autoritățile este să dezvolte aceste două sectoare de servicii, care permit creșterea exporturilor moldovenești, creșterea locurilor de muncă în țară și salarii mai mari decât media națională. 

Foto simbol

img23006394

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!