ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cel puțin trei responsabili de la Termoelectrica vor fi sancționați în urma scurgerilor de păcură

12:02 | 15.08.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 15 aug. /MOLDPRES/. Cel puțin trei persoane cu funcții de răspundere din cadrul întreprinderii Termoelectrica vor fi sancționați în urma scurgerilor cu păcură din toamna anului trecut. Anunțul a fost făcut astăzi de directorul interimar al întreprinderii, Iurie Razlovan, care a prezentat rezultatele anchetei interne desfășurate în acest caz, transmite MOLDPRES.

Potrivit directorului, scurgerea de păcură a avut loc în noaptea de 7 spre 8 noiembrie 2022. „A fost o fisură la o conductă cu abur. S-a scurs o cantitate nesemnificativă de păcură, amestecată cu abur. Operatorii au lucrat corect, conform situației. Ceea ce a urmat, cum a fost gestionată situația - de aici rezumă problemele respective. Păcura trebuia colectată, depozitată corespunzător, după care predată la o întreprindere care poate să gestioneze materialul respectiv, să-l recicleze, lucru care nu s-a întâmplat. Este vorba de 100 - 200 de kg de păcură, nu mai mult, pentru că în declarațiile pe care le-au făcut responsabilii, ei spun că era o pată de aproximativ 20 de metri pătrați, cu o grosime de 3-5 cm. Asta nu e mult, e un butoi, este o pierdere tehnologică nesemnificativă”, a spus Iurie Rozlovan. 

Directorul a afirmat că, în cadrul anchetei, unii responsabili au oferit declarații contradictorii privind acest incident. Totodată, oficialul a negat informațiile potrivit cărora păcura era de proastă calitate, precizând că „potrivit documentelor, păcura procurată în ultimii doi ani, este conformă”, iar „pe partea contabilă, deficiențe nu au fost depistate”.  

În cazul scurgerii de păcură, Termoelectrica a achita o amendă de circa 20 mii de lei. Păcura care s-a scurs a fost colectată și se află într-un depozit securizat. „Urmează să identificăm un agent economic care ar putea prelua materialul respectiv, fie la drumuri, la o fabrică de asfalt sau în altă parte”, a menționat Razlovan. 

Șeful de la Termoelectica, care a fost numit în funcție acum două săptămâni, a afirmat că au fost făcute modificări în organigrama instituției pentru a eficientiza activitatea acesteia, urmând a fi reduse circa 20 de funcții din cadrul întreprinderii. „Nu este vorba de persoane, este vorba de funcții. Optimizări vor mai urma. Oamenii care lucrează în teren nu vor fi vizați. Pur și simplu, pe parcursul timpului, în lista de state au apărut mai multe funcții ca tot felul de adjuncți, vicedirectori, multe lucruri care nu sunt necesare acum”, a punctat sursa citată.

Iurie Razlovan a precizat că în prezent situația financiară de la Termoelectrica este complicată, iar întreprinderea are datorii de circa 2 mlrd de lei. În aceste condiții, a fost creat un grup de lucru care ar urma să vină cu propuneri pentru redresarea situației.  

Recent, în spațiul public au fost difuzate imagini video precum că la Termoelectrica ar fi fost îngropată păcură de proastă calitate. Ca rezultat, premierul Dorin Recean a solicitat demisia conducerii întreprinderii. Câteva zile mai târziu, directorul interimar al Termoelectrica, Vasile Leu, a depus cererea de demisie, iar în locul lui a fost numit Iurie Razlovan.

img23006462

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!