ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 60 de proiecte au fost finalizate în octombrie prin Programele „Satul European” și „Satul European Expres”

09:50 | 01.11.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 1 nov. /MOLDPRES/. Peste 60 de proiecte au fost finalizate în luna octombrie prin Programele „Satul European” și „Satul European Expres”. Valoarea acestora se ridică la 135 de milioane de lei (6,75 mln de euro) din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Urmare a implementării proiectelor, aproximativ 126 de mii de cetățeni din țară beneficiază de avantaje și facilității, transmite MOLDPRES. 

Astfel, prin Programul „Satul European”, au fost finalizate 28 de proiecte de dezvoltare locală, dintre care 13 au vizat modernizarea infrastructurii de apă și canalizare în diferite localități ale Republicii Moldova. Ca rezultat, s-au construit 117 km de apeduct și 14 km de rețele de canalizare, asigurând accesul la apă și sanitație pentru peste 7600 de gospodării casnice. Unul dintre exemple este proiectul din satul Trușeni, municipiul Chișinău, unde cu o investiție de aproape 10 milioane de lei a fost construit apeductul pe o lungime de 6,5 km, o stație de pompare a apei și două rezervoare de apă.

De asemenea, prin alte cinci proiecte finalizate au fost reabilitate și dotate instituții educaționale, oferind acces la servicii educaționale îmbunătățite pentru 900 de elevi și aproximativ 150 de angajați. Totodată, infrastructura sportivă din alte patru localități a fost modernizată prin proiecte de construcție și renovare a terenurilor de sport și a zonelor de agrement. Un exemplu de succes este reparația capitală a acoperișului Gimnaziului din satul Mândâc, raionul Drochia, pentru care Guvernul a alocat 3,6 milioane de lei.

Alte trei proiecte finalizate în cadrul programului au vizat elaborarea Planurilor Urbanistice Generale, în timp ce în alte trei localități au fost renovate Centrele Culturale. Un exemplu în acest sens este proiectul de reconstrucție a acoperișului Casei de Cultură din satul Horești, raionul Ialoveni, pentru care Executivul a investit peste 3 milioane de lei.

În total, programul „Satul European” cuprinde 497 de proiecte, dintre care 231 au fost finalizate.

Potrivit Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL), progrese semnificative s-au înregistrat și în Programul „Satul European Expres”. Din cele 35 de proiecte finalizate în cadrul programului, 19 au vizat amenajarea terenurilor de sport și de joacă, precum și construirea căilor de acces către diferite instituții publice. De asemenea, șapte proiecte au fost dedicate instalării sistemelor de iluminat public, contribuind astfel la construcția și modernizarea a 25 km de iluminat public în diverse localități. În plus, șase instituții culturale, două gimnazii și o primărie au fost renovate.

Programul „Satul European Expres” include 399 de proiecte, dintre care 48 au fost finalizate.

Foto: ONDRL

img23008652

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!