ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poeta Renata Verejanu a lansat mai multe cărți la o bibliotecă din capitală

09:38 | 03.11.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 nov. /MOLDPRES/. Scriitoarea Renata Verejanu, Om Emerit al Republicii Moldova, a lansat zilele trecute mai multe cărți de poezie și o monografie colectivă. Evenimentul a avut loc la Biblioteca ”Hristo Botev” din Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, poeta Renata Verejanu a menționat că pe 1 noiembrie, la Biblioteca „Hristo Botev”, în prezența mai multor scriitori și oameni de cultură, au fost lansate patru cărți: două de poezii ale autoarei și două dedicate poetei sau despre opera și activitatea. Cărțile de poezii sunt „Eu port cu mine un secol de iubire” (carte de poeme noi, poezii în trei strofe, 200 pagini) și ”Al cincilea anotimp, femeia” (o antologie de poeme, din colecția Opera Omnia, de 800 pagini). Eroul liric al acestor poezii metafizice, metaforice, profund filosofice e demnitatea de om, încrederea în sine, fără de care dragostea de viață nu are izbândă. 

Celelalte două volume: unul e o monografie colectivă, în care sunt adunate materialele de la Expoziția-eveniment „Eu am știut să fac din viața mea o sărbătoare”, eveniment desfășurat acum un an, cu prilejul aniversării de 75 ani a scriitoarei, de către Biblioteca Națională a Republicii Moldova. în carte sunt adunate referințe critice, opinii și aprecieri ale operei poetice a Renatei Verejanu. După numele expoziției se numește și monografia colectivă. A doua carte, „Regina Poeziei” (Dedicații poetei Renata Verejanu), e un volum de poeme dedicate poetei de către colegii de condei din Republica Moldova și România (de 200 pagini). Aceste două cărți au fost îngrijite de Daniel Verejanu, fiul scriitoarei, care e istoric literar și exeget blagian, avându-i consultanți pe  acad. Mihai Cimpoi și criticul literar Tudor Palladi, ambii prezenți la lansare.

Academicianul Mihai Cimpoi a apreciat cărțile lansate, și în întregime creația poetică a Renatei Verejanu, susținând că poeta are un loc aparte în literatura contemporană, fiind și pe linia întâi în procesul renașterii spirituale din republică, prin activitatea cu Cenaclul „Grai Matern”, cu alte structuri ale Societății Civile, pe care le conduce. Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, Renata Verejanu are o triplă calitate: de scriitoare, de animatoare culturală şi de susţinătoare a tinerelor talente sub semnul Micului Prinţ.

Renata Verejanu s-a născut la 22 octombrie 1947 în satul Verejeni, raionul Ocniţa. A absolvit Institutul Politehnic (azi Universitatea Tehnică a Moldovei, 1970), Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova (1980) şi doctorantura la Universitatea din Bucureşti (2002). A debutat cu volumul de poezie „Până la dragoste”), apărut în 1979 la Chișinău, volum tradus în rusă și editat în 1982 la Editura „Molodaia Gvardia” din Moscova, pentru care în 1983 a fost distinsă cu premiul literar unional „Maxim Gorki”. Au urmat cărțile „Ofrandă omeniei”, „a Iubi, a Munci, a Trăi”, „Vânzătorul vârstelor”, Iubirea pe toate le vede, „Stema destinului”, „Eu am știut să fac din viața mea o sărbătoare”, „Poetul dintre milenii”, „Metafora nemuririi”, „Înnobilarea acestei lumi” ş.a. Înfiinţează mai multe ONG-uri pentru activizarea societăţii civile din R. Moldova. Renata Verejanu este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (din 1990) și președinte al Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație (din 2017). Prin decret prezidențial, în 2010 ea a fost distinsă cu titlul onorific „Om Emerit al Republicii Moldova”.

img23008744

img23008744

img23008744

img23008744

img23008744

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!