ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit 10 ani de la trecerea în eternitate a regizorului și actorului Titus Jucov

07:45 | 17.11.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Astăzi s-au împlinit 10 ani de la trecerea în eternitate a regizorului și actorului Titus Jucov, fost director artistic și prim-regizor al Teatrului Republican de Păpuși „Licurici”, Artist al Poporului, notează MOLDPRES.

Titus Jucov s-a născut la 28 septembrie 1950 în satul Cobani, raionul Glodeni, în familia preotului Dionisie. Și-a făcut studiile la Institutul de Stat al Culturii din Moscova, Facultatea de Regie, clasa profesorului G. Gheorghievski. Debutează ca regizor cu spectacolul de licență „Tribunalul” de A. Makaionok la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălți.

În anii 1975-1977, Titus Jucov își perfecționează măiestria de regizor păpușar, aflându-se la un stagiu la Teatrul Mare de Păpuși din Sankt Petersburg, sub conducerea cunoscutului regizor și povestitor V. Sudarușkin. Stagiul l-a încheiat prin montarea cu succes pe scena Teatrului Mare de Păpuși din Sankt Petersburg a piesei „Rățușca cea urâtă” de H. Ch. Andersen.

Activează ca actor, prim-regizor și director la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”. Montează spectacolele: „Mica vrăjitoare” de O. Preussler, „Scufița roșie” de E. Șvarț, „Rățușca cea urâtă” de H. Ch. Andersen, „Harap Alb”, „Punguța cu doi bani” de I. Creangă, „Buzduganul fermecat” de L. Deleanu, „Purcelușul Cioc” de M. Turover, „Gelsomino” de G. Rodari, „Drum deschis” de  P. Cărare, „Aventurile lui Căstănel” de Gh. Urschi, „Papagalul Pai” de C. Goldoni ş.a.   

A montat spectacole și pe scenele unor teatre din România, Ungaria, Rusia, Ucraina, Franța și Turcia.

Titus Jucov a fost distins cu titlul onorific „Maestru Emerit al Artelor din Republica Moldova (1992), cu Medalia „Meritul Civic” (1995), Ordinul „Gloria Muncii” (2000), Medalia „Mihai Eminescu” (2005) și cu „Ordinul de Onoare” (2010). În 2011 i s-a conferit titlul „Artist al Poporului”.

S-a stins din viață la 17 noiembrie 2013, la Cahul.

img23009233

img23009233

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!