ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție dedicată luptei împotriva violenței a fost deschisă la Biblioteca Națională

10:17 | 24.11.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. În contextul Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, marcată anual la 25 noiembrie, Centrul de Informare ONU din cadrul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova (BNRM) a deschis expoziţia tematică cu genericul ”Violența împotriva femeilor – pandemie globală a umanității”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Elena Pintilei, directorul BNRM, a menționat că expoziția reflectă strategiile de prevenire şi combatere a violenţei împotriva femeilor, raportul de estimare a costurilor violenţei în familie şi a violenţei împotriva femeilor în Moldova, egalitatea de gen: contextul legal, instituţional şi de politici în Republica Moldova, cadrul juridic naţional de protecţie împotriva violenţei în familie etc. Expoziţia cuprinde circa 70 de documente şi este sistematizată în trei compartimente: Investirea pentru prevenirea violenţei împotriva femeilor şi fetelor, menţionată mai sus; Violenţa bazată pe gen - premisa discriminării, neglijării şi exploatării; Violenţa în familie - maladia secolului XXI.

Potrivit sursei citate, anul acesta, tema celor 16 Zile globale de activism împotriva violenței bazate pe gen este „Investirea pentru prevenirea violenței împotriva femeilor și fetelor”, punând accent pe importanța investiției în diferite strategii de prevenire pentru a opri violența încă de la început. Ziua de 25 noiembrie a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite ca Zi internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor.

Începând cu anul 1991 a fost lansată campania internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor, care marchează seria celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor și care se derulează, în fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor) - 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului (adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului).

În sprijinul acestei campanii, inițiativa UNITE până în 2030 a Secretarului General al Națiunilor Unite solicită acțiuni globale pentru a crește gradul de conștientizare, a stimula eforturile de advocacy și a împărtăși cunoștințele și inovațiile pentru a ajuta la stoparea tuturor tipurilor de violență împotriva femeilor și fetelor.

Expoziţia va fi deschisă până la 10 decembrie.

img23009502

img23009502

img23009502

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!