ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Vladimir Bolea a făcut o evaluare a sectorului agricol

13:02 | 24.11.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. Realizările din complexul agroindustrial în 2023, activitățile întreprinse de Guvern în scopul susținerii producătorilor agricoli, perspectivele de dezvoltare agricolă și rurală,  mecanismele de acordare a subvențiilor, problematica, identificarea și actualizarea priorităților în sectorul agricol – acestea au fost principalele repere, prezentate astăzi de ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul unui briefing, transmite MOLDPRES.

Oficialul s-a referit la o serie de modificări normative care vizează asigurarea subvenționată în agricultură. Amendamentele operate de Executiv au drept scop protejarea intereselor fermierilor și extinderea posibilităților de asigurare a bunurilor agricole. Potrivit lui Vladimir Bolea, echipa ministerială conștientizează situația în agricultură, de aceea este preocupată de găsirea soluțiilor pentru reducerea impactului, a consecințelor crizelor existente asupra producătorilor agricoli. „Starea gravă legată de schimbările climatice a fost amplificată de prăbușirea prețurilor la inputuri şi războiul din Ucraina, ce au dus la dificultăți logistice şi de export. Toate acestea au determinat Guvernul să ia diverse măsuri pentru a susține producătorii pe dimensiunea agrară”, a spus ministrul.

„Continuăm să îmbunătățim infrastructura rutieră și cea feroviară, eficientizăm logistica, pregătim lansarea unui sistem de decongestionare a vămilor și creăm un registru electronic pentru exportul de cereale. În anul 2024, vom majora alocațiile pentru fermieri. În același timp, prioritatea noastră este să sporim productivitatea agricultorilor noștri, prin atragerea de investiții în industrializarea agriculturii. Vom veni cu un nou concept pentru dezvoltarea domeniului agricol, dar, până atunci, vom căuta soluții pentru accesarea fondurilor europene în sprijinul  fermierilor”, a estimat ministrul Agriculturii.

De asemenea, Bolea a trecut în revistă şi succesele sectorului, înregistrate în acest an. Este vorba de cifre record în pomicultură, în special la exportul prunelor, viniviticultură, extinderea piețelor de desfacere, noi start-up-uri ş.a. „Acestea sunt rezultatele muncii agricultorilor care s-au asociat, mecanism promovat și susținut de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Puterea noastră stă în asociere”, a subliniat Vladimir Bolea. În această ordine de idei, şeful MAIA a îndemnat producătorii care au ajuns în impas, cu titlu de executare şi în incapacitate de plată, să se adreseze fie Direcţiilor teritoriale agricole, fie structurilor regionale ale Camerei de Comerţ şi Industrie, pentru a apela la ajutorul de forţă majoră.

„Avem planuri mari pentru a face acest sector competitiv şi eficient. Un sector agroindustrial puternic înseamnă o ţară asigurată şi acesta este scopul primordial al Ministerului Agriculturii care va implementa politici de susţinere a domeniului, sprijinite de Guvern şi partenerii de dezvoltare”, a rezumat vicepremierul.

În fiecare an, în cea de-a patra duminică a lunii noiembrie, în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria de Prelucrare. 

img23009516

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!