ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost decernate premiile Ministerului Culturii pentru anul 2023

19:07 | 15.01.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 ian. /MOLDPRES/. În contextul Zilei Naționale a Culturii, Ministerul Culturii a organizat astăzi, la Palatul Republicii, festivitatea de premiere a laureaților ediției 2024 a Galei Premiilor anuale în domeniul Culturii, informează MOLDPRES.

Premiile se acordă anual pentru produse de creaţie şi inovaţii artistice care au un impact semnificativ asupra patrimoniului cultural naţional şi internaţional, au obținut aprecierea societăţii şi au contribuit la promovarea culturii naţionale pe plan internaţional.

La eveniment au participat președintele R. Moldova, Maia Sandu, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, oameni de cultură și artă.

În alocuțiunea sa, președintele R. Moldova, Maia Sandu a menționat că este o bucurie să-i sărbătorim astăzi, la această gală, pe acei care, prin efort și talent, s-au dovedit a fi vârful de lance, fie că au excelat în literatură, teatru, film, artă plastică, arte vizuale sau muzică, muzeografie și diplomație culturală. ”Vă mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru contribuția la dezvoltarea culturii naționale. Prin voi,  Moldova are ce arăta, are ce-și arăta sieși”, a subliniat șefa statului.      

Laureații premiului din acest an sunt: Premiul ”Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale – actorul și regizorul Sergiu Chiriac; Premiul ”Constantin Stere” în domeniul literaturii – scriitorii Nicolae Popa și Lorina Bălteanu; Premiul ”Ștefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei – Svetlana Chiriac, pictor-restaurator la Muzeul Național de Artă al Moldovei; Premiul ”Vladimir Curbet” în domeniul dansului – Baletul Național ”Joc”, directoare – Aliona Baroncea; Premiul ”Gavriil Musicescu” în domeniul  muzicii -  colectivul artistic emerit al R. Moldova, Ansamblul de acordeoniști ”Concertino”, condus de Eugen Negruța, Maestru în Artă; Premiul ”Ion Madan” în domeniul biblioteconomic și bibliografic - profesorul universitar Nelly Țurcan; Premiul ”Isidor Burdin” în domeniul patrimoniului imaterial – fondatoarea comunității ”MăiestrIA”, Stela Moldovanu; Premiul ”Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media –Maria Ivanov, directoare executivă, revista ”Timpul” din România, ediția din R. Moldova.

Premiul ”Mihail Grecu” în domeniul  artelor plastice a fost obținut de pictorița Elena Bontea; Premiul ”Emil Loteanu” în domeniul cinematografiei – de scenaristul și regizorul filmului ”Tunete”, Ioan Bobeica; Premiul ”Veniamin Apostol” în domeniul educației artistice – de directorul Liceului Republican de Muzică ”Ciprian Porumbescu”,  Valeriu Luță; Premiul ”Valentina Rusu-Ciobanu” în domeniul artelor vizuale -  de artistul plastic Pavel Obreja; Premiul pentru cel mai bun manager al instituției de cultură de nivel local - de Cristina Țurcanu, șefa Direcției Cultură, Tineret și Sport a Consiliului raional Drochia și de Diana Josu-Braniște, șefa Secției Cultură din raionul Ialoveni și Premiul pentru întreaga activitate - de violonistul, compozitorul și dirijorul Anatol Vițu. Cu Premiul Special ”Diplomație Culturală”, acordat în premieră, au fost distinși pianistul Marcel Lazăr și acordeonistul Radu Rățoi, deținător al titlului Campion Mondial, interpretare la acordeon.

De asemenea, Ministerul Culturii a mai acordat câteva Diplome de Merit. Astfel, cu Diploma de Merit pentru promovarea Teatrului Documentar a fost distinsă regizoarea Luminița Țâcu, iar Diploma de Merit pentru  promovarea intervențiilor la monumentele istorice i-a fost înmânată arhitectului Mihai Andrieș, pentru contribuție esențială la restaurarea ”Morii cu Abur” din satul Mereșeni, raionul Hâncești, a Bisericii de Lemn din satul Vorniceni, raionul Strășeni și a altor obiecte de importanță națională, și Diploma pentru promovarea Patrimoniului construit din municipiul Chișinău – Anettei Dabija, diplomată și cercetătoare care luptă pentru păstrarea nucleului istoric al capitalei noastre.

img24000242

img24000242

img24000242

img24000242

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!