ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritățile cer fermierilor să adopte măsuri sporite de biosecuritate pentru protecţia păsărilor de gripa aviară

09:54 | 24.01.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 24 ian. /MOLDPRES/. Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) împreună cu cei de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au avut o discuție cu proprietarii fermelor specializate în creșterea păsărilor și cu medicii veterinari oficiali din subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, în scopul evaluării situației gripei aviare. Mesajul principal transmis de autorități este ca toți cei implicați în creșterea păsărilor să adopte măsuri riguroase de biosecuritate în ferme, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Iurie Scripnic, secretar de stat la MAIA, obiectivul ministerului este obținerea dreptului de export al cărnii refrigerate, iar acest lucru necesită eforturi comune pentru a asigura securitatea produselor. „Ministerul lucrează la elaborarea cadrului legal aliniat la standardele comunitare și este important ca toți actorii să colaboreze în implementarea politicilor și standardelor, pentru a consolida poziția țării în privința exporturilor. Următorul obiectiv pe care l-am setat este obținerea dreptului de a exporta carne refrigerată în UE. Pentru acest lucru, însă, trebuie să putem asigura conformitatea cu normele de siguranță alimentară, cu accent pe prevenirea și gestionarea riscului de gripă aviară”, a subliniat oficialul.

Conform ANSA, până în prezent, focarele de gripă aviară au fost identificate în fauna sălbatică și în gospodăriile casnice, fără a fi semnalate cazuri la fermele profesionale. Cu toate acestea, instituţia susține că este esențial ca toți crescătorii de păsări să adopte măsuri de biosecuritate pentru a preveni răspândirea virusului. „Respectarea strictă a protocoalelor de siguranță și raportarea imediată a oricăror semne de boală sau mortalități suspecte reprezintă aspecte critice în menținerea sănătății păsărilor și prevenirea extinderii gripei aviare”, explică sursa citată.

Astfel, pentru prevenirea apariției gripei aviare, crescătorii și deținătorii de păsări (gospodării ale populației) sunt obligați să întreprindă o serie de măsuri de biosecuritate. În special este vorba de interzicerea adăpării păsărilor domestice din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice; limitarea perimetrului din interiorul curții la care au acces păsările fiind menținute în adăposturi închise sau cel puțin în spații îngrădite; hrănirea păsărilor se va face în spații închise/acoperite, la care nu au acces păsările sălbatice; prevenirea contactului cu mamiferele, inclusiv animale de companie etc.

„Toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la păsările din orice specie sau mamifere, din curtea proprie, vor fi anunțate fără întârziere medicului veterinar din circumscripțiile sanitar-veterinare teritoriale”, rezumă ANSA.

img24000455

img24000455

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!