ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În anul 2023, ODA a alocat circa 1,32 mlrd de lei pentru susținerea companiilor din R. Moldova

09:53 | 13.02.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 13 feb. /MOLDPRES/. În anul 2023, prin intermediul programelor de suport antreprenorial gestionate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Guvernul a susținut financiar aproximativ 3 000 de companii din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii și circa 3500 de patentari, transmite MOLDPRES.

În acest sens au fost alocate circa 1,32 miliarde de lei (66 mln de euro) sub formă de granturi, garanții financiare, compensare a dobânzilor la credite investiționale, compensare a cheltuielilor de tranziție la activitatea independentă, subvenții pentru participare la expoziții, infrastructură de suport și compensare a cheltuielilor unităților din învățământul dual. Acest fapt a contribuit la atragerea a 2,21 miliarde de lei investiții în economie.

Astfel, din numărul total de întreprinderi susținute, 596 de companii au accesat finanțare nerambursabilă în valoare totală de circa 271 milioane de lei. Acestea au menținut aproximativ 10 mii de locuri de muncă și au creat altele 2 377.

Pentru 455 de afaceri au fost oferite garanții financiare în valoare de circa 481,6 milioane de lei. Garanțiile noi emise au facilitat accesul acestor companii la credite în valoare de 1,13 miliarde de lei și au contribuit la atragerea investițiilor în economie de 1,48 miliarde de lei.

Totodată, a fost lansat Programul guvernamental 373, care doar în primele șase luni a susținut 176 de companii să contracteze credite mai ieftine, valoarea totală a proiectelor investiționale fiind de 753 milioane de lei. Ca rezultat, au fost create 200 locuri noi de muncă în cadrul companiilor beneficiare, iar altele 283 urmează a fi create în viitorul apropiat, conform proiectelor investiționale.

Odată cu intrarea în vigoare a reformei patentei, ODA a recepționat și aprobat 3 552 de cereri, valoarea compensațiilor alocate constituind 25,62 milioane de lei. Aproximativ 95% din foștii patentari au tranzitat spre activitatea independentă, întreprinderi individuale, dar și societăți cu răspundere limitată.

În anul 2024, cu suportul Guvernului și a partenerilor de dezvoltare externi, urmează a fi lansate noi programe care vor susține abilitarea economică a femeilor și afacerilor mici.

img24000988

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!