ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

"Livada Moldovei" îndeamnă piscicultorii să acceseze bani de la stat pentru eficientizarea afacerilor

09:43 | 24.02.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 24 feb. /MOLDPRES/. Proiectul Livada Moldovei îndeamnă piscicultorii din ţară să acceseze fonduri pentru renovarea şi modernizarea afacerilor, transmite MOLDPRES.

„Aveți nevoie de bani pentru a procura puiet de peşte, doriți să amenajați sau să consolidați digul unui bazin piscicol, sunt necesare utilaje și echipamente care să aducă plus-valoare afacerii, intenționați să amenajați o unitate de turism rural în domeniul acvaculturii? Puteți avea banii prin intermediul proiectului Livada Moldovei, implementat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare”, notează sursa citată.

Potrivit proiectului, sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale și accize la importul utilajelor sau serviciilor. În cadrul proiectului, valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de cinci mii de euro. Termenul de creditare este de maxim zece ani, cu o perioadă de grație de până la patru ani.

Din anul 2023, acvacultura beneficiază de subvenții în mărime de 50% din valoarea investiției în construcția și dotarea tehnologică a exploatației, cu plafon de până la 5 milioane de lei (250 mii de euro).

Finanțatorul proiectului este Banca Europeană de Investiții (BEI). Implementarea Proiectului „Livada Moldovei” a început în anul 2016, iar contractul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și BEI are o valoare de 120 de milioane de euro. 

img24001363

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!