ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Copiii din Dealul Romilor din Soroca vor beneficia de noi oportunități educaționale

12:41 | 25.02.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 25 feb. /MOLDPRES/. Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord va gestiona implementarea până la finele acestui an a unui proiect ce prevede noi oportunități educaționale pentru copiii de vârstă preșcolară din cartierul Dealului Romilor, municipiul Soroca, finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), transmite MOLDPRES.

Pentru aceasta, antreprenorul desemnat și Primăria municipiului Soroca au semnat săptămâna curentă  un contract de antrepriză în cadrul proiectului.   

„Conform contractului, în decurs de maxim nouă luni de la primirea ordinului de începere a execuției, SRL „KVM Cons” s-a angajat să efectueze lucrări de reparație capitală a clădirii Instituției de Educație Timpurie (IET) nr. 7 „Călina” (etapa I), cu o suprafață de 1200 mp. Lucrările de renovare presupun termoizolarea pereților clădirii, reconstruirea acoperișului (520 mp) și instalarea unui sistem de încălzire autonom conectat la energie electrică regenerabilă. IET nr. 7 „Călina” se află în una dintre zonele de revitalizare urbană ale municipiului Soroca”, explică ADR Nord.

Printre beneficiarii finali ai acestui proiect se numără o sută de copii de vârstă preșcolară, inclusiv de origine romă, din zona de revitalizare a municipiului Soroca, 23 de cadre didactice și nedidactice angajate în cadrul IET nr. 7 „Călina” și circa zece mii de locuitori ai municipiului Soroca.

Directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a subliniat că antreprenorul urmează să execute lucrările specificate în contractul de antrepriză în conformitate cu prevederile proiectului tehnic, cu detaliile de execuție, precum și cu normativele, standardele și prescripțiile tehnice în vigoare. Valoarea contractului de antrepriză constituie peste şapte milioane de lei (350 mii de euro), contribuția Primăriei municipiului Soroca fiind de 10% din valoarea contractului.

În acest an, din sursele FNDRL, ADR Nord implementează în nordul țării șapte noi proiecte de dezvoltare și revitalizare urbană. Unul dintre acestea este proiectul „Noi oportunități educaționale pentru copiii de vârstă preșcolară din cartierul Dealului Romilor, municipiul Soroca”, depus de Primăria municipiului Soroca în cadrul Concursului pentru identificarea, evaluarea și aprobarea proiectelor de dezvoltare urbană, revitalizare economică și socială a orașelor (noiembrie 2022). Conform Programului Operațional Regional Nord pentru anii 2022-2024, proiectele de revitalizare urbană consolidează rolul și funcțiile orașelor în sporirea competitivității regiunii.

img24001374

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!