ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 26 de mii de cetăţeni din raionul Făleşti vor avea acces la apă potabilă

09:45 | 09.03.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 9 mar. /MOLDPRES/. Un nou proiect din raionul Fălești prevede crearea accesului la apă potabilă pentru peste 26 de mii de cetățeni, 60 de instituții publice și 400 de agenți economici din zece localități din teritoriu, prin efectuarea lucrărilor de construcție-montaj stabilite în versiunea actualizată a proiectului tehnic, transmite MOLDPRES cu referire la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord.

Potrivit sursei citate, proiectul are în vedere și regionalizarea serviciului public de aprovizionare cu apă. „Aceste acțiuni vor fi precedate de efectuarea unei expertize tehnice pentru infrastructura existentă și stabilirea necesităților pentru funcționarea apeductului magistral Prut-Fălești”, explică ADR Nord.

„Ținând cont de investițiile anterioare, suntem în proces de identificare a unei soluții viabile pentru asigurarea cetățenilor din raioanele Fălești și Ungheni cu apă potabilă de calitate prin reabilitarea și exploatarea apeductului magistral Prut-Fălești. Totodată, urmează să regionalizăm serviciului de aprovizionare cu apă”, susţine Maria Prisacari, directorul ADR Nord. 

Dosarul proiectului „Finalizarea și punerea în funcțiune a sistemului de apeduct Prut-Fălești” a fost depus la Concursul (apel pe listă) pentru identificarea, evaluarea și aprobarea proiectelor de dezvoltare regională în domeniul „Aprovizionare cu apă și sanitație”, pentru finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, ediția noiembrie 2023. Proiectul urmează să fie inclus în Documentul Unic de Program (2022-2024).

Lucrările de construcție-montaj a vechiului sistem de alimentare cu apă din râul Prut a localităților din raionul Fălești au demarat în anul 1984. De atunci, au fost realizate mai multe măsuri investiționale în acest sens. În anul 2012, după montarea unei stații de tratare a apei din orașul Fălești, apa din Prut nu a ajuns în casele făleștenilor din cauza vechiului apeduct magistral Prut-Fălești, care a cedat. Ulterior au urmat alte investiții pentru redresarea situației.

img24001683

img24001683

img24001683

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!