ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două pictorițe din R. Moldova și-au expus lucrările la București

13:59 | 03.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 apr. /MOLDPRES/. O expoziție de pictură cu genericul „Lumina din umbre” a artiștilor plastici Galina Vieru și Natalia Yampolskaia, a fost vernisată ieri seară în incinta Institutului Cultural Român (ICR) din București. Duetul cromatic este o continuare a proiectului „Lumile femeii”, care a fost prezentat publicului de la Viena în 2023, la Sediul ONU și ICR, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Galina Vieru a menționat că expoziția cuprinde 31 de lucrări care reflectă subiecte din universul feminin. ”Presiunea timpurilor pe care le trăim, ne-a motivat să aducem pe scena prezentului Lumina generată de Artă. Să țesem prin culori și trăiri, prin căutări și emoții, partea luminoasă a vieții noastre. Tocmai prin artă, femeia - artist al sec. XXI poate sublinia laturile esențiale ale existenței umane, chemând spre dragoste, armonie și pace. Mai sus de toate scenariile și contrastele civilizațiilor, femeia înalță continuitatea vieții, conexiunea cu natura, iubirea, iar între bătăile inimii, femeia din orice cultură a lumii îl poartă pe Dumnezeu”,  a precizat Galina Vieru.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ambasadei Republicii Moldova în România, artiști plastici, scriitori, diplomați, reprezentanți ai presei locale și echipa ICR București. În alocuțiunea sa, președintele ICR București, Liviu Sebastian Jicman, a adus mulțumiri artiștilor plastici din R. Moldova pentru această expoziție. ”Cred că este un lucru foarte bun să fim gazdele acestei expoziții, care, pe lângă atmosfera pe care o aduce aici, în Sala Mare ICR, confirmă prin acest proiect expozițional colaborarea și susținerea care o acordăm în permanență artiștilor din Republica Moldova. E o abordare, o afirmație care o facem în susținerea creatorilor și a valorilor românești”, a  subliniat președintele ICR.

Galina Vieru s-a născut pe 23 mai, 1983 în satul Puțintei, Orhei. A făcut studii superioare în artă și de masterat la Chișinău. Este membru titular al UAP Moldova. Artista a vernisat până în prezent peste 20 de expoziții personale la Chișinău, cât și în alte capitale europene, precum București, Viena, Bruxelles, etc. Principalele linii tematice în creația artistei sunt „Albastrul etern”, „Bijuterii de humă”, „Vise din cealaltă Basarabie” și „Universul uman”. Galina este căsătorită și are doi copii.

Natalia Yampolskaia s-a născut la 20 septembrie 1982, la Tighina. Este membră a UAP Moldova. A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Natalia Yampolskaia are o activitate expozițională activă, cu participări la numeroase expoziții colective. Lucrările ei au fost expuse în Germania, Austria, Franța, Ungaria, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, etc. Picturile sale se află în colecții private din Republica Moldova și din străinătate.

Expoziția va fi deschisă până la 30 aprilie.

 

 

 

img24002361

img24002361

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!