ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În 2025, va începe construcţia infrastructurii pentru centrul de gestionare a deşeurilor din raioanele Nisporeni, Ungheni și Călărași

10:51 | 19.04.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. Zona 5 de Management al Deșeurilor, care include raioanele Nisporeni, Ungheni și Călărași, a înregistrat cel mai mare progres din țară, iar Ministerul Mediului are în plan începerea construcției infrastructurii pentru centrul de gestionare și stațiile de transfer în 2025, potrivit ministrului de resort Sergiu Lazarencu, care a avut ieri, la Nisporeni, mai multe întâlniri cu autorităţile locale, transmite MOLDPRES.

Lazarencu a evidențiat eforturile comune ale primăriilor din Nisporeni de a găsi soluții practice pentru gestionarea deșeurilor, chiar și atunci când resursele financiare sunt limitate. „Un exemplu în acest sens este proiectul comun depus de șase localități: Orașul Nisporeni, s. Vărzărești, com. Ciorăști, s. Seliște, s. Ciutești și s. Vânători, pentru instituirea unui serviciu de gestionare a deșeurilor”, a relevat oficialul.

De asemenea, orașul Nisporeni a primit finanțare pentru două proiecte din partea Oficiului Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului. Prin aceste proiecte, orașul va achiziționa 1000 tomberoane și o autospecială, precum și va crea o platformă de compostare pentru a gestiona resturile vegetale, unde oamenii vor aduce toate resturile vegetale și vor primi în schimb compost gratis. 

În altă ordine de idei, Sergiu Lazarencu a mulțumit primăriilor din raion care au alocat teren pentru împădurire și a încurajat şi alte administrații publice să urmeze acest exemplu. Ministrul a subliniat că terenurile alocate pentru împădurire vor rămâne în gestiunea primăriilor, iar Agenția Moldsilva va suporta cheltuielile de plantare și îngrijire a pădurilor, care vor reveni în gestiunea administrațiilor publice locale după 3-5 ani.

img24002873

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!