ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova marchează 10 ani de la liberalizarea regimului de vize cu UE: 2,54 mln de moldoveni au călătorit în statele spațiului Schengen

10:20 | 28.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 28 apr. /MOLDPRES/. Republica Moldova marchează astăzi cea de-a zecea aniversare a liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană, fiind prima țară din cadrul Parteneriatului Estic care a obținut regimul fără vize cu UE. Institutul pentru Politici și Reforme Europene a calculat că moldovenii au economisit peste 270 de milioane de euro după liberalizarea regimului de vize cu UE, transmite MOLDPRES.

Vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, a declarat că, în această perioadă, „2,54 milioane de cetățeni moldoveni au efectuat peste 31 de milioane de călătorii în statele din spațiul Schengen”.

Acum zece ani, la 28 aprilie 2014, în rezultatul unui proces îndelungat și complex, Uniunea Europeană a abolit pentru cetățenii Republicii Moldova, deținători de pașapoarte biometrice, obligativitatea vizei de scurtă ședere pentru a călători în spațiul Schengen. Republica Moldova a fost prima țară din cadrul Parteneriatului Estic care a obținut regimul fără vize cu Uniunea Europeană.

În decursul celor zece ani, țara noastră a asigurat continuitatea realizării reformelor și cerințelor care au stat la baza liberalizării regimului de vize, precum și a implementat recomandările elaborate pe parcurs de instituțiile europene de profil. Astfel, posibilitatea de a călători liber în UE este deschisă pentru toți deținătorii pașapoartelor biometrice moldovenești, inclusiv pentru cei cu reședința în regiunea transnistreană.

Regimul liberalizat de vize cu UE reprezintă unul din cele mai palpabile beneficii ale integrării europene pentru cetățenii Republicii Moldova – libertatea de mişcare. Călătoriile fără vize au facilitat semnificativ contactele interumane și au contribuit la consolidarea suplimentară a legăturilor de afaceri, sociale și culturale între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

img24003116

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!