ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Bruxelles va avea loc cea de-a 8 reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană

09:46 | 18.05.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, pe 21 mai. Delegația de la Chișinău va fi condusă de prim-ministrul Dorin Recean și viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, transmite MOLDPRES.

Reuniunea va fi co-prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borell, și prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, cu participarea Comisarului european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

Potrivit Biroului pentru Integrare Europeană, la Bruxelles va fi discutată evoluția relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, prin prisma implementării Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, precum și mersul pregătirilor pentru deschiderea formală a negocierilor de aderare.  

Agenda reuniunii prevede discuții despre dialogul politic și reforme, justiția, libertatea și securitatea, colaborarea și convergența în domeniul politicii externe şi de securitate, precum și cooperarea economică și sectorială, în prim-plan fiind domeniul energetic și cel al comerțului.

Totodată, în cadrul Consiliului de Asociere, vor fi semnate două documente importante pentru țara noastră: Parteneriatul în domeniul de Securitate și Apărare RM-UE și Acordul privind participarea Republicii Moldova în Programul pentru Ocupare și Inovații Sociale (EaSI), care va permite accesarea de fonduri pentru implementarea politicilor sociale.

 

img24003655

img24003655

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!