ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldova va adera la Alianța Internațională pentru Energie Solară

11:49 | 20.05.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 20 mai. /MOLDPRES/. Republica Moldova va semna Acordul-cadrul privind instituirea Alianței Internaționale pentru Energie Solară (ISA). Membrii Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană au aprobat astăzi avizul pentru semnarea acestui document, comunică MOLDPRES.

Alianța Internațională pentru Energie Solară oferă o platformă de cooperare între țările bogate în resurse solare. Printre obiectivele ISA figurează extinderea implementării proiectelor de energie solară, promovarea finanțărilor pentru activități de inovare, cercetare și dezvoltare comune, precum și promovarea unei platforme cibernetice, care să faciliteze schimbul de idei și dialogul dintre specialiști.

Activitatea ISA este ghidată de strategia „Către 1000”, care își propune să mobilizeze 1000 de miliarde de dolari americani de investiții în soluții de energie solară până în 2030. Respectiv, aderarea țării noastre la Alianța Internațională pentru Energie Solară va facilita atragerea investițiilor în producția de energie din resurse regenerabile și va contribui la promovarea tehnologiilor inovatoare de producere a energiei solare.

Alianța Solară Internațională a fost creată în 2015, la inițiativa președintelui Republicii Franceze și a prim-ministrului Indiei. Inițial, Acordul-cadru a fost semnat de 16 țări. De asemenea, șapte state membre ale UE au ratificat Acordul-cadru privind instituirea Alianței Internaționale pentru Energie Solară.

img24003690

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!